Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da, Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta yaşanan Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenlerin hikayelerinin anlatıldığı fotoğraf ve videolardan oluşan sergi açıldı.
Potoçari Anıt Merkezince organize edilen ve başkentteki Bilgi ve Dokümantasyon Merkezinde “Srebrenitsa’dan hikayeler” adıyla açılan sergide, soykırımda ölenlerin kişisel eşyalarının yanı sıra hayatta kalan tanıkların yazılı anıları da yer alıyor.
Açılışta bir konuşma yapan Bosna Hersek’in Podgoritsa Büyükelçisi Branimir Jukic, Karadağ hükümetine savaş kurbanlarının anılarını yaşatma kültürüne verdikleri destek için teşekkür etti.
Büyükelçi Jukic, Karadağ’ın Srebrenitsa’da yaşananları soykırım olarak niteleyen Avrupa Parlamentosu (AP) kararını kabul eden ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Srebrenitsa’daki Potoçari Anıt Merkezi sorumlusu Ahmo Mehmedovic ise sergiyi farklı ülkelere ve şehirlere götürmek istediklerini belirterek, “Buradaki hikayelerden birine baktığınızda Srebrenitsa’da bunun gibi en az 8 bin hikaye olduğunu görürsünüz. Bunlar bize, savaş dehşetinin sıradan insanların başına neler gelebileceğini hatırlatıyor.” dedi.
Sivil İttifak Programı Direktörü Milan Radovic de Srebrenitsa’da yaşananları hatırlamanın daha iyi bir gelecek inşa etmek için kendilerine bir görev verdiğini ifade etti.
Srebrenitsa’da neler yaşandı?
Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda öldürdü, katledilenler toplu mezarlara gömüldü.
Srebrenitsa’daki soykırımda hayatını kaybedenlerden kimlik tespiti yapılamayan ve cenazesine ulaşılamayan 1600’den fazla kişi bulunuyor.