Arnavutluk’un AB’ye katılım sürecinde Yunanistan’dan blokaj

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Thesprotia Milletvekili Vasileios Giogiakas, Arnavutluk’taki Yunan azınlığın sosyal, siyasi ve kültürel kuruluşu Yunan Azınlığın Demokratik Birliği OMONOIA’nın 33. yılı etkinliğine katıldı.

Yunan Parlamentosu Başkanı Konstantinos Tasoulas adına yaptığı konuşmada Giogiakas, Yunan ulusal azınlığının Arnavutluk topraklarındaki haklarına saygı gösterilmesi için verilen mücadelenin zorlu bir yol olduğunu vurgulayarak OMONOIA’nın Arnavutluk’taki Yunan ulusal azınlığının haklarına saygı gösterilmesine katkı yaptığını söyledi.

Milletvekili Vasileios Giogiakas, OMONOIA’nın 33. yılı etkinliğinin Himara’nın şu an hapiste bulunan seçilmiş Belediye Başkanı Fredis Beleri davasının gölgesinde kaldığını belirterek konunun Yunanistan ve Arnavutluk arasında ikili bir mesele olmayıp komşu ülkenin katılım perspektifi ve hukukun üstünlüğüne saygı konusunda kaydetmek zorunda olduğu ilerleme ile ilgili olduğunu söyledi.

Giogiakas, Yunan ulusal azınlığının Arnavutluk topraklarındaki haklarına saygı gösterilmesi için verilen mücadelenin zorlu bir yol olduğunu vurgulayarak Fredi Beleris’in göreve başlaması ve adil yargılanma yönünde net bir adım atılmadığı sürece Yunanistan’ın Arnavutluk’un katılım sürecinin sonraki aşamalarını kabul etmeyeceğini belirtti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, konu ile ilgili bir açıklama yaparak “Ülkemiz Yunanistan’ın Arnavutluk’taki Yunan azınlığın haklarına gösterdiği hassasiyeti görüyoruz. Yeni Demokrasi Partisi Milletvekilinin Himara Belediyesi Başkanı Fredis Beleri’nin tutuklu olmasının hukukun üstünlüğü ilkesi ile ilgili olup Arnavutluk ve Yunanistan arasındaki iki mesele olmayıp Arnavutluk’un AB’ye katılımı ile ilgili olduğu açıklaması karşısında ister istemez 1981’de AB’ye üye olan ülkemizde Batı Trakya Türk toplumunun durumu aklımıza düşüyor. Hukukun üstünlüğüne yalnızca AB’ye aday ülkelerin değil hali hazırdaki AB üyesi ülkelerin de tam ve eksiksiz saygı göstermesi gerekir. Maalesef ülkemiz Yunanistan bu ilkeye saygı göstermiyor. 2008 yılından bu yana uygulanmayı bekleyen üç AİHM kararı var, Bekir Usta dava grubunda ülkemiz ısrarla AİHM kararlarını uygulamıyor. Bu konuyu AB Komisyonu’nun hazırladığı Hukukun Üstünlüğü raporlarında da dile getiriyoruz. Ülkemiz Yunanistan, Arnavutluk’u düzeltirken dönüp kendisine de bakmalı. Biz de hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerini tam ve eksiksiz şekilde yerine getiren bir ülkede yaşamak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

milletgazetesi.gr

Read Previous

Bulgaristan, uçaksavar füze sistemlerinin konuşlandırılması için ABD ile görüşmeler yürütüyor

Read Next

İsrail güçleri Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılınmasını 15 haftadır kısıtlıyor