Sırbistan’da seçimler: Rusya Batı’yı ülkeyi ‘istikrarsızlaştırmakla’ suçladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Sırbistan’daki gösterileri 2014 başlarında Ukrayna’da Batı yanlısı güçleri iktidara getiren Kiev’deki Maidan protestolarına benzetti.

Rusya, Batı ülkelerini son seçim sonuçlarına itiraz eden göstericilerin önceki gün Belgrad belediye binasına saldırdığı Sırbistan’daki durumu “istikrarsızlaştırmaya” çalışmakla suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, basın toplantısında yaptığı açıklamada Sırbistan’daki gösterileri 2014 başlarında Ukrayna’da Batı yanlısı güçleri iktidara getiren Kiev’deki Maidan protestolarına benzetti.

Zaharova, “Batı’nın toplu olarak ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmaya çalıştığı çok açık” dedi.

Şiddete Karşı Sırbistan İttifakı, seçim sonuçlarının ardından Seçim Komisyonu önünde her gün protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

Seçim sonuçlarına itiraz eden göstericiler, başkentin belediye binasına pazar günü saldırarak camları taşlarla kırmasının ardından polis tarafından püskürtüldü.

Protestolar pazar akşamı şiddete dönüşürken 38 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

AGİT seçimleri adil bulmadı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), iktidardaki partinin medyanın gücü, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in etkisi ve oy satın alma gibi usulsüzlükler yoluyla haksız bir avantaj elde ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca AGİT, seçimlerde oylama gizliliğinin ihlali ve grup halinde oylama gibi birçok usul eksikliğinin gözlemlendiğini açıkladı.

AGİT’in seçimlere ilişkin değerlendirmesi ülkede geniş çaplı eleştirilere neden oldu.

AB: usulsüzlük iddiaları araştırılsın

Avrupa Komisyonu, “Seçim usulsüzlüklerine ilişkin şikâyetlerin gerektiği şekilde soruşturulması ve ele alınması gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu’nun açıklamasında ayrıca, “Barışçıl gösteri hakkı desteklenmekle birlikte şiddet çözüm değil ve kabul edilemez. Polis eylemleri orantılı olmalı, hukukun üstünlüğü çerçevesinde temel haklara saygı göstermeli. Avrupa Birliği sükûnet ve diyalog çağrısında bulunmaktadır.” denildi.

Muhalefet AB’den yardım istedi

Bu arada Sırbistan’daki muhalefet partileri, AB’ye mektup göndererek AB üyelik sürecinde bir ülkede siyasi gerginliğe neden olan seçimlerdeki usulsüzlüklere ilişkin uluslararası soruşturma açılması için yardım istedi.

Muhalefet, yetkilileri seçmen listelerine daha önce ölmüş kişileri dahil etmek ve Bosna ve Kosova’dan seçmen ithal etmekle suçladı

Rus istihbaratı ayaklanma çıkacağını hükümete bildirmiş

Bu arada Belgrad Belediye Meclis binası önünde patlak veren ayaklanmalar hakkında konuşan Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, gösteriler hakkında kendilerine önceden bilgi veren Rus istihbarat servislerine teşekkür etti.

Sırbistan’da ana muhalefet partisinin önde gelen isimlerinden Marinika Tepic, seçimlerin ardından başlattığı açlık grevini devam ettireceğini duyurdu.

İktidarın seçimlerde “yaygın oy hilesi” yaptığını iddia eden ve dokuz gündür açlık grevinde olan Tepi, sağlık durumunun kötüleşmesine rağmen tıbbi tavsiyelere uymayarak diğer beş siyasetçi ile birlikte başladığı eyleme devam edeceğini dile getirdi.

İktidar partisi seçimi açık farkla önde tamamladı

Resmi olmayan verileri ışığında 250 sandalyeli Ulusal Mecliste 128 milletvekili çıkarmayı başaran Aleksandar Vucic liderliğindeki SNS’nin yeni hükümeti tek başına kurması öngörülüyor.

Yeni hükümetin resmi sonuçların açıklamasının ardından 120 gün içinde kurulması gerekiyor.








euronews

Read Previous

BM Genel Sekreteri Guterres: İnsanlık acı çekiyor

Read Next

Kosova, yüklü miktarda kuru fasulye ithal edecek