Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Fatmir Besimi, kayıt dışı ekonominin azaltılması için kârsız hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Fatmir Besimi, kaleme aldığı makalede, ülkedeki kayıt dışı ekonominin devlete yıllık maliyeti, Koridor 8 veya Koridor 10-d’nin otoyol bölümleri, dört klinik merkezi veya ülkedeki tüm okul binalarının yeniden inşası kadar maliyetli olduğunu belirtti.
Kayıtlı sektörün tamamı kayıt altına alınırsa bütçeyi finanse etmek için borçlanmaya gerek kalmayacağını kaydeden Besimi, “Buradan hareketle Hükümet, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına yönelik beş yıllık Strateji aracılığıyla bu acil sorunun çözümüne stratejik olarak yaklaşıyor. Kayıt dışı ekonomiyi bastırmaya yönelik sistemin güçlendirilmesinin yanı sıra vatandaşlarda vergi ahlakının ve farkındalığının artırılmasının da öngörülüyor.” dedi.
Kayıt dışı ekonomi, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ekonomilere yakınlaşmasının önündeki en büyük yapısal engellerden biri olduğunu kaydeden Besimi, “Bu aynı zamanda ekonomimizin Avrupa Birliği’ne yakınlaşması için de geçerlidir. Vergi politikasında herhangi bir değişiklik olmaksızın, kayıt dışı sektörün tamamen kayıt altına alınmasıyla vergi gelirlerinin miktarı, o yıl için bütçedeki sermaye harcamalarına eşit oluyor. Şöyle ki, ölçülmesi zor olsa da bazı tahminlere göre kayıt dışı ekonomi ülkemizin gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık %30’unu oluşturmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Besimi, bunu azaltmak için kayıt dışı ekonominin kârsız hale getirilmesi, yani kayıt dışı sektörde faaliyet gösterme riskinin artırılması, diğer taraftan kayıtlı sektördeki faydaların artırılması gerektiğine dikkat çekti.