Kuzey Makedonya’da farklı alanlarda faaliyet gösteren Türk, Arnavut, Boşnak ve Roman Sivil Toplum Kuruluşları (STK) yayınladıkları ortak bildirgeyle Kuzey Makedonya devlet erkanından Filistin meselesiyle ilgili taleplerde bulundu.
Ülkedeki sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Başbakan Dimitar Kovaçevski ile Meclis Başkanı Talat Caferi’ye gönderilen talep yazısında ülkenin Gazze’deki sivillerin kolektif cezalandırılmasının sonlandırılması ve uluslararası insancıl hukukun saygı görmesi çağrısında bulunuldu.
12 sivil toplum kuruluşunun imza attığı ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Gazze’deki sivil nüfusun trajik durumunu dikkatle takip ederken, BM Genel Kurulu’nda, Gazze’de “acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes”le ilgili karar tasarısında “çekimser” oylama ve siyasetçilerimizin tek taraflı tutumundan dehşete kapıldık.
Siyasetçilerimizin hiçbir zaman tutumlarını düzeltme cesaretini toplamadıklarını ve akılcıl barış çağrısında bulunanların yanında durma cesaretini göstermediklerini gözlemledik.
Bu tepkimizle, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski’ye, Hükümet Başkanı Dimitar Kovaçevski’ye ve tüm hükümete, ayrıca Meclis Başkanı Talat Caferi’ye böyle bir adım atmaları için cesaret vermek ve Gazze’deki sivillerin kolektif cezalandırılmasının sonlandırılması ve uluslararası insancıl hukukun saygı görmesi çağrılarına kulak vermelerini istiyoruz.
Gazze’deki ölü sayısı Srebrenitsa soykırımını aştı ve uluslararası insani kuruluşlarda ve medyalarda çalışan yüzlerce kişi de hayatlarını kaybetti.
Bu nedenle, vatandaşlardan gelen şu talepleri sizlere iletiyoruz:
1. Hamas’ın sivil hedeflere yönelik saldırısını kınadığınız gibi, İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik gerçekleştirdiği ve her gün insan hakları ihlallerine yol açan katliamı da şiddetle kınamanızı talep ediyoruz.
2. Gazze’de sivil ölümleri ve sivilleri hedef alan bombardımanın acil olarak sona erdirilmesi için çağrıda bulunun ve Meclis’te savaşın sona erdirilmesi ve barışa şans veren bir deklarasyonu kabul edin. Bir komisyon oturumu düzenleyin ve gerekli tüm kurumsal mekanizmaları harekete geçirin.
3. Ülkemiz ve vatandaşlarımız adına Gazze’ye acil tıbbi yardım gönderin.
4. Bu saldırılarda uzuvlarının bir kısmını kaybeden Gazzeli yaralı çocukların Makedonya’daki hastanelerde ücretsiz tedavi ve rehabilitasyonunu sağlayın. (Slovenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Ofisi örneğini takip ederek)
5. Bugün tanık olduğumuz, durdurulmasını ve yerine koşulsuz barışın getirilmesini talep ettiğimiz Gazze’deki sivil katliamlara karşı ses çıkaran herkese zulmetme baskılarına boyun eğmeyin.”