Türkiye Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Kosova Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlenen uluslararası konferansının çalışmalarına katıldı.
Arslan,beraberindeki heyetle Kosova Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesinin 14. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Priştine’de düzenlenen uluslararası konferansa konuk oldu.
Konferansta, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin Anayasal Denetimi Yoluyla Hukuk Devleti İlkesinin Korunması Türkiye Örneği” başlıklı bir konuşma yapan Arslan, anayasanın hukuk devleti ilkesini güvence altına almayı amaçlayan temel bir belge niteliğinde olduğunu kaydetti.
Hukuk devleti ilkesinin, anayasal düzenin belirleyici bir özelliğini teşkil ettiğini söyleyen Arslan, Anayasa Mahkemesinin kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin anayasaya uygunluğunun denetlenmesi amacıyla bir kıstas olarak hukuk devleti ilkesine defaatle başvurduğunu vurguladı.
Yüksek Mahkemenin yetkilerinin 2010 ve 2017’deki anayasa değişiklikleriyle büyük ölçüde genişletildiğine değinen Arslan, 2010’daki değişiklik sonrası bireysel başvuru hakkının getirildiğini, 2017’deki değişiklikle de Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini denetleme yetkisi verildiğini anımsattı.
Bireysel başvuru sisteminin Türk anayasa yargısında hak eksenli bir paradigma değişikliğine yol açtığına işaret eden Arslan, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin denetlenmesinde de öncelikle konu bakımından ve yetki yönünden inceleme yapıldığı bilgisini paylaştı.
Arslan, kararnamelerde sınırlama hükümlerine ilişkin herhangi bir aykırılık tespit edilmemesi halinde içerik veya şekil bakımından uygunluğunun denetlediğini aktardı.
Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin anayasal denetimini gerçekleştirerek hukuk devleti ilkesini muhafaza ettiğini, bu sayede kamunun hukuka ve yargıya olan güveninin artmasında, aynı zamanda kamu kurumlarının meşruiyetinin güçlendirilmesinde önemli katkılar sağladığını ifade etti.
AA