Köstence’de Türk Dili Konferansı düzenlendi

TİKA’nın katkıları ile Köstence Ovidius Üniversitesi’nde V. Uluslararası Kültürel Çokseslilik Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti Konferansı düzenlendi.

Küresel salgının yol açtığı sebeplerden dolayı beş yıl aradan sonra Köstence Ovidius Üniversitesi’nde V. Uluslararası Kültürel Çokseslilik Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti Konferansı gerçekleştirildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Ovidius Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Romanya Demokrat Türk Birliği’nin (RDTB) katkıları ile düzenlenen Konferansa altı ülkede 70 civarında bilim insanı katıldı.

Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış töreni Üniversite’nin senato salonunda düzenlendi.

Açılış töreninde sırası ile Edebiyat Fakültesi Dekanı  Alina Buzatu, Üniversite Rektörü Prof Dr. Dan Marcel Iliescu, Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, RDTB Başkanı Osman Fedbi, ODTÜ öğretim üyesi prof. Dr. Ömer Turan, Bükreş Üniversitesi öğretim üyesi Liviu Franga tarafından yapıldı.

Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Konferansın açılış konuşmasında, konferansın Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında düzenlenmesi sebebi ile ayrı bir önem taşıdığına vurgu yaptı.

Büyükelçi Altan konuşmasının devamında, Türk dilinin gördüğü ilgiyi anlatarak, daha sonra Türk Romen ilişkilerin üzerinde durdu.

TÜRK DİLİ KÜRESEL ÖNEME SAHİPTİR

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Köstence Ovidius Üniversitesinin, Cumhuriyetimizin 100. yılına atfen tertiplediği program çerçevesinde gerçekleştirilecek bu etkinlikte emeği geçenlere şükranlarını sunarak başladığı konuşmasında, Son yüzyılda Balkanlar ve Türkiye hakkında bilimsel yaklaşımların ifade edileceği programın ufuk açıcı, yol gösterici olacağını, Balkan coğrafyasıyla Türkiye arasındaki ilişkilerin kopmaz bağlarla kurulu olduğu daha net bir şekilde kavranacağını anlattı.

Türkçenin Balkan dilleriyle etkileşimi birçok bilimsel çalışmanın konusu olarak incelendiğini ifade eden Çevik ,bu bilimsel çalışmalarda  Yunancada 3000’nin, Sırpçada 9000’nin, Bulgarcada 5000’nin üzerinde Türkçe kelime varlığından söz edildiği ve  Arnavutçada her üç kelimeden birinin ise Türkçe asıllı olduğunu gördüklerini ,

Türk kültür ve medeniyetinin ulaştığı zirvede Balkanların katkısı görmemezlikten gelinemediğini ve Türk kültür ve medeniyeti, Orta Asya’dan taşıdığı unsurlarla, mahalli unsurlarla, İslami değerlerle ve inanç biçimiyle, bütün bunlarla beraber batıdan gelen tesirleri de taşıyarak göz kamaştırıcı bir özellik edindiğini anlatan TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, Türk dili, kültürü ve medeniyeti meselesinin küresel çapta bir önem taşıdığını söyledi.

TÜRK EVLERİ SERGİSİ

Konferans açılış töreninin ardından Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan Türk Evleri başlıklı resim sergisinin açılış gerçekleştirildi. Enstitü Müdürü Mustafa Yıldız, Sergide yer alan resimlerle ilgili ayrıntılı bilgi sundu.

OVİDİUS’TA TÜRK GÜNÜ

Daha sonra Ovidius Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Köstence Başkonsolosluğu’nun himayelerinde bir Türk Günü etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, TİKA Bükreş Ofisi, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Okulu, Romanya Demokrat Türk Birliği ile Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiler.

Ovidius Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliklere Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul,  TİKA Romanya Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Bükreş Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Serpil Murtezaoğlu, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Yıldız, Türkiye Maarif Vakfı Romanya Temsilcisi Alpaslan Ateş, üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri ile çok sayıda soydaş katıldı.








gazetebalkan

Read Previous

Limak, Üsküp’te alışveriş merkezi açtı

Read Next

100. Yılında Uluslararası Meddah Medresesi Sempozyumu özet kitapçığı yayınlandı