İngiltere’de bir firma Alzheimer ve Otizm hastaları için hayat kurtaran ‘akıllı düğme’ üretimine başladı.
Alzheimer ve Otizm hastaları için hayat kurtaran ‘akıllı düğme’ icad edildi. Dünyada Demans hastası 44 milyon kişi yaşıyor. Otizm ve Alzheimer hastaları kaybolduklarında 24 saat içinde bulunmazlarsa ölüm ve ciddi yaralanmalara maruz kalıyor.
Hastanın kıyafetine iliştirilen basit bir düğme ile güvenli bölge dışına çıkan hastalar için hayat kurtarıcı özelliğe sahip.
Yakınlık düğmesi hastanın bakıcısı tarafından oluşturulan yakınlık mesafesi ile kolayca kontrol edilebiliyor. Pille çalışan küçük bir Bluetooth ile güvenle tek başına dolaşabiliyor.
Yakınlık düğmesini takan kişi ile bakıcı arasında radyo frekansları ile sürekli temas halinde kalınıyor. Hasta kaybolduğunda bakımını üstlenen kişinin telefonuna acil bir uyarı gönderiyor. İngiltere’de üretilen yakınlık düğmesi ile bakıcılar aynı anda birden fazla hastasını takip edebiliyor.
Mettle Studio firmasının kreatif direktörü Alex Bone Designweek’e verdiği demeçte, “Düğmenin dışardan az farkedilebilmesi için olabildiğinde ergonomik ve hafif olarak tasarladık” dedi.
Başlangıçta Demans hastaları hedef alınarak üretilen yakınlık düğmesi otizm hastası ve bakıcıları tarafından da yoğun olarak kullanılıyor.
Otizm hastalarının neredeyse yarısı, tek başlarına dışarda dolaşma eğiliminde oluyor. 2009-2011 yılları arasında ABD’de otizm hastalarının kazayla boğulma sonucu ölümleri neredeyse yüzde 91.
Araştırmalar kendi başına dolaşma eğiliminde olan otizm hastası çocukların 14 yaş ve altı olduğu belirtildi.
Yakınlık düğmesi bu yıl Kasım ayında satışa sunulacak.
Dünya Bülteni