Kuzey Makedonyalı akademisyen ve kanaat önderi Prof. Dr. Adnan İsmaili, Kırım Tatar Türklerinin Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüştü.
TİMEBALKAN
Kuzey Makedonya Kalkandelen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan İsmaili, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım Tatar Türklerinin Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Ankara’da bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Ukrayna’daki savaş durumu ve Balkan ülkelerindeki güncel gelişmelerin ele alındığı belirtildi.
– Kırımoğlu, Balkan ülkelerine davet edildi
Balkan ülkelerinde kendisi gibi dava adamlarının varlığına dikkati çeken İsmaili, ömrü boyunca Bosna Hersek’in bağımsızlığı için mücadele eden siyasetçi, komutan ve fikir insanı Aliya İzzetbegoviç, Kosova’da Arnavut direnişinin sembolü olan ve 28 yıl hapiste kalan Adem Demaçi, Arnavutluk’ta anti-faşist ve anti-komünist hareketlerin içinde yer alan ve 55 yıl boyunca cezalandırılan ve zulüm gören Osman Kazazi, Batı Trakya davası ve hakları için verdiği mücadeleyle tanınan Sadık Ahmet ve Bulgaristan Türklüğünün sembol ismi, gençliğini Türklük ve İslam için komünist rejimin zindanlarına feda eden dava adamı Osman Kılıç ile Kırım Tatar Türklerinin Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu arasında vatan sevgisi gibi çok önemli ortak noktalar olduğunu vurguladı.
Kırımoğlu’nu Balkan ülkelerini ziyaret etmeye davet eden İsmaili, “Balkan halklarının kendisi ile yakından tanışması ve irtibatlarımızı güçlendirmek önemli olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
– Mustafa Abdulcemil Kırımlıoğlu kimdir?
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 13 Kasım 1943 tarihinde Ayserez köyünde doğdu. Alman işgali esnasında Mayıs 1944’te Stalin’in Kırım Tatarlarını sürgüne göndermesi ile birlikte, Kırımoğlu da altı aylık bebek olarak ailesiyle sürgüne gönderildi.
Taşkent Üniversitesi’nde öğrenim görme talebi, çeşitli nedenlerle reddedildi.Verdiği insan hakları mücadelesi sürecinde birçok kez sürgüne gönderildi. Hayatı süresince çeşitli zamanlarda hapse ve çalışma kamplarına atıldı. 12 Ekim 1986 tarihinde ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyet lideri Mihail Gorbaçov arasında gerçekleşen Reykjavik Zirvesi’nde Sovyet aydını Andrey Saharov, Sovyet tümgenerali Pyotr Grigorenko ve Kırım Tatarlar Türkleri Milli Lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu serbest kaldı ve 1989 yılında gizlice Kırım’a döndü. 1991 yılında ise Gorbaçov Kırım Tatar Türklerinin vatanlarına dönmesine izin verdi.
1998’de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Kırım Tatarlarının barışçı mücadelesine katkısı nedeni ile Kırımoğlu’na Nansen Mülteci Ödülünü layık gördü.15 Nisan 2014 tarihinde Kırım Tatarlar Türklerinin Sovyet yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan ve Ukrayna Parlamentosu’nda Kırım Tatar Türklerinin temsilci olan Kırımoğlu, Tatar Türklerinin ana vatana dönmesi ve davalarını dünya kamuoyuna duyurmak amacıyla 303 gün açlık grevi yapmıştır.