Arnavutluk’un kuzeyindeki İşkodra kentinde 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve çalışmalarını konu alan bir dizi etkinlik düzenlendi.
İşkodra Yunus Emre Enstitüsü himayesinde, Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliğinin desteğiyle düzenlenen etkinlikler Hasan Rıza Paşa Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı.
Hasan Rıza Paşa Anıtı’ndaki etkinliğe Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Yunus Emre Enstitüsü Arnavutluk koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Tiran Koordinatörü Emine Gizem Başkan, İşkodra Belediye Başkan Yardımcısı Ardit Qylybyli, Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Muhammet Kelami Kablay ile farklı kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Anıt önündeki anma töreninde konuşan Büyükelçi Atay, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü vesilesiyle toplandıklarını söyledi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen Atay, deprem felaketinin ardından dost ve kardeş Arnavutluk halkı ve hükümetinin Türkiye’nin yanında olduklarını en samimi şekilde hissettirdiklerini, bu dayanışma ve destek için şükranlarını sunduğunu aktardı.
Türk milletinin makus talihini tersine çevirdiği 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümünü İşkodra gibi özel bir şehirde kutlamaktan büyük onur duyduğunu vurgulayan Atay, “Beş asır boyunca birlikte yaşamış, aynı kaderi paylaşmış iki millet olarak bu kutlu zaferi ve tüm şehitlerimizi, İşkodra müdafisi Hasan Rıza Paşa anıtında her sene olduğu üzere kutlamak ve anmak üzere yine birlikteyiz. Hasan Rıza Paşa’nın ve İşkodra’nın milletimizin kalbinde özel bir yeri vardır. Hasan Rıza Paşa, İşkodra’daki destansı mücadelesiyle ve nice İşkodralı da Çanakkale’deki mücadeleleriyle adlarını tarihe birer kahraman olarak yazdırmışlardır.” şeklinde konuştu.
Atay, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele’nin sembol isimlerinden biri olup, yüzyıllarca bir arada barış içerisinde yaşamış Türk ve Arnavut milletlerinin en önemli ortak değerlerinden olduğunu kaydetti.
Atay, 18 Mart Şehitleri Anma günü münasebetiyle başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, İşkodra müdafisi Hasan Rıza Paşa’yı ve Osmanlı cephelerinde, Çanakkale’de, İstiklal Harbi’nde, Kore’de, Kıbrıs’ta, Ermeni terör saldırılarında, yurt için ve Türkiye sınırları ötesinde teröre mücadele operasyonlarında, 15 Temmuz’da şehitlik mertebesine ulaşan asker, polis, diplomat, öğretmen, korucu, vatandaş ve tüm görevlileri saygı, minnet ve rahmetle andığını sözlerine ekledi.
“Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden Çanakkale” paneli
Öte yandan, Türk ve Arnavut kurum ve kuruluşların temsilcileri, araştırmacı, akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla İşkodra’daki Luigj Gurakuqi Üniversitesi’nde “Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden Çanakkale” konulu panel düzenlendi.
Panelin açılışında konuşan Atay, Arnavutluk’un Türkiye’deki depremlerin ardından göstermiş olduğu dayanışma, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve Arnavutluk kurumlarıyla olan işbirliklerine değindi.
Erzen Koperaj “Mehmet Akif ve Çanakkale Savaşı hakkındaki yazıları” ile Sereta Koperaj “Çanakkale Savaşı veya Gelibolu Savaşı” konulu sunumlarıyla panele katıldı.
Panelin ardından İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde bir anma programı düzenlendi. Öğrenciler Türkçe ve Arnavutça şiirler okudu, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve çalışmalarını konu alan bir belgesel gösterildi.
trtavaz