Yunanistan’da, Sarah Mardini dahil 24 kişiye yöneltilen ‘casusluk’ suçlaması düşürüldü 

Yunanistan’da bir mahkeme, aralarında Netflix’te yayınlanan “The Swimmers” (Yüzücüler) filmine ilham veren Suriyeli mülteci Sarah Mardini’nin de bulunduğu 24 yardım görevlisinin ‘casusluk’ ithamıyla yargılandığı davada, bu suçlamanın düşürülmesine hükmetti. 

Midilli Adası’nda görülen davada kararı açıklayan mahkeme, savcılık belgelerinin yetersiz tercümesi ve sanıkların tercümanlara erişiminin olmaması gibi usul hatalarını kabul etti. 

Öte yandan 24 kişinin “göçmenlerin ülkeye girişine yardım etme”, “evrakta sahtecilik”, “kara para aklama” ve “dolandırıcılık” ve “radyo frekanslarının yasalara aykırı kullanılması” gibi suçlamalarla soruşturulması ise devam ediyor. 

Söz konusu karar, Birleşmiş Milletler’in suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulunmasından sadece birkaç saat sonra geldi. 

Avrupa Parlamentosu, Kasım 2021’de başlayan davayı “Avrupa’da dayanışmanın kriminalize edildiği en büyük dava” olarak nitelendirerek tepki göstermişti.  

Bir önceki duruşmada mahkeme, gönüllülere yönelik sadece “casusluk” suçlamasının inceleneceği, kara para aklama, göçmen kaçakçılığı ve dolandırıcılık suçlamalarının soruşturma tamamlandıktan sonra dikkate alınacağını bildirmişti. 

Mardini: Dava yüzünden yaşadığım psikolojik sorunlar nedeniyle üniversiteyi bıraktım

Halen Berlin’de yaşayan Suriyeli mülteci Sarah Mardini dava kapsamında Yunanistan’da üç ay hapis yatmıştı.

Genç kadın Ağustos 2018’de tutuklandığı sırada, 2015 ve 2016 yıllarında başta Suriyeliler olmak üzere yüz binlerce mültecinin zorlu şartlarda akın ettiği Midilli’de ERCI adlı STK’da gönüllü olarak çalışıyordu.

Mardini ve kız kardeşi Olimpiyat yüzücüsü Yusra, 2015’te Suriye’den Avrupa’ya tehlikeli bir yolculuk sonrasında ulaşmış, hikayeleri Netflix’te yayınlanan “The Swimmers (Yüzücüler)” adlı filme konu olmuştu. 

Dava nedeniyle 2018’den beri psikolojik sorunlar yaşadığını belirten Sarah Mardini, Almanya’da başladığı üniversite eğitimine de bu sebeple ara verdiğini dile getirmişti.

Denizdeki göçmenleri kurtarmakla görevli STK’lar, haklarında açılan davaların sayısının artması karşısında, deniz ve kara sınırlarındaki göçmenleri yasadışı yollardan Türkiye’ye geri göndermekle suçlanan Yunanistan’daki faaliyetlerinin neredeyse tamamını durdurmuştu. 

Yunanistan’ın 2019’da göreve gelen muhafazakar hükümet, ülkeyi göçmenler için “daha az çekici” hale getirme sözü vermişti. 

Bu kapsamda insan hakları örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlardan gelen eleştiri ve tepkilere rağmen Atina yönetimi, mülteci, göçmen ve sığınmacılara yönelik geri itmelere devam ediyor.

euronews

Read Previous

Karadağ’dan, Türkiye’nin Podgorica Büyükelçisi Ozan’a üstün hizmet madalyası

Read Next

Europol’den Almanya ve Sırbistan kripto para dolandırıcılığı operasyonu