1 Ocak 2023’ten itibaren para birimi Kuna ile vedalaşarak Avro kullanmaya başlayan Hırvatistan’da fiyatların yükselmesi sonrası kontroller başlatıldı.
Ürünlere ne kadar zam yapıldığını ve aşırı yükselişler olup olmadığını takip eden görevliler, fiyatları döviz kuru seviyelerinin üzerine çıkaran ve “karanlıktaki avcılar” olarak adlandırılan kişileri tespit etmeye çalışacak.
Başkent Zagreb’de 9 günlük sürede sadece iki işletmeye ceza kesilmesi eleştiri konusu olurken tüketici dernekleri cezaların yeterince katı olmadığı görüşünde.
Hırvatların büyük bir kısmı kasım ayında yıllık enflasyonun yüzde 13,5’e ulaştığı ülkede avro kullanımının fiyatların daha da yükselmesine yol açacağından korkuyor.
Zagreb’de öğretmenlik yapan Ivana Toncic, “Zor olacak, fiyatlar zaten yüksek ve tekrar yükselecek” diyor. Kasım ayında Avro Bölgesi’nde kaydedilen yıllık enflasyon oranı yüzde 10 seviyesinde bulunuyordu.
Ancak bir turizm acentesi çalışanı Marko Pavic’e göre “Hırvatistan elit bir kulübe katılıyor”.
Bir başka çalışan Neven Banic de “1 Ocak’ta hiçbir şey değişmedi. Zaten yirmi yıldır her şey avro üzerinden hesaplanıyor” diye ekliyor.
Uzmanlar, Avro’ya geçişin Avrupa Birliği’nin (AB) en zayıf ekonomilerinden biri olan Hırvatistan’ı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yükselen enflasyon, enerji krizi ve jeopolitik güvensizlik karşısında korumaya yardımcı olacağına inanıyor.
“Avro kesinlikle ekonomik istikrar ve güvenlik getiriyor” diyen Hırvatistan Merkez Bankası çalışanı Ana Sabic, “Toplumun tüm kesimlkeri bundan bundan faydalanacak” diyor.
Yetkililer özellikle döviz kuru risklerinin ortadan kalkmasını ve kredi çekme işlemlerinde daha iyi koşulların sağlanmasını olumlu gelişmeler olarak gösteriyor.
Geçen temmuzda Avro para birimini kullanan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin maliye bakanları, Hırvatistan’ın 1 Ocak 2023 itibarıyla Avro Bölgesinin (Euro Zone) 20’inci üyesi olmasını ve kabul etmişti. Brüksel böylece Hırvatistan’ın Avro para birimine geçmesine onay vermişti.
Kaynak: euronews