Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği’nden Güneydoğu Anadolu’ya kültür gezisi

Prizren merkezli Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği, kuruluşundan buna yıllarca hep kadınlarla birlikte, kadınlara yönelik istihdam, meslek edinme kursları, yanı sıra, ihtiyaç sahiplerine yardım paketlerinin dağıtımı, toplu sünnet şölenleri gibi birçok  soylu etkinlik ve projeyi hayata geçirip, çalışmaları takdir edilen bir dernek olmuştur. Bunun yanında takdir edilecek bir etkinliği daha var derneği o da, kadınlara kültür gezilerini tertiplemek.

Maide Kurt’un başında bulunduğu derneğin bu seferki kültür gezisinin rotası, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesindeki şehirler oldu.

Kültür gezileri denince, tarih, sanat, arkeoloji, mimari açıdan apayrı değeri olan eserlerin ziyaret edilmesi akla gelir.

Batman, Hasankeyf, Mardin, Midyat, Göbeklitepe, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ı kapsayan 6 günlük gezi, bu bölgenin kültür mirasını en güzel  şekilde tanımak için güzel bir fırsat oldu.

Tüm bu şehirler, hem çağa ayak uydurmuş, hem de tarihi eserleri  korumaya devam etmiş.

Buram buram tarih kokan, her tarafı, her karesi anlamlı olan, her tarihi eserin kendine özgün hikayesi bulunan, çok eskilerden bugüne kadar taşınan gelenek ve göreneklerle yerinde tanışmak, geziye katılan her kadın için inanılmaz bir tecrübe oldu.

Farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşadığı bu şehirlerde, farklı mimarideki tarihi eserler insanı hayran bırakıyor. Gezilen şehirlerdeki tarihi dokunun korunması takdire şayan.

Batman havaalanına inişle başlayan gezi, bildiğimiz ezberleri bozan şekilde oldu. Son derece modern bir şehir olan Batman’ı gördükten sonra, çok keyifli geçen Hasankeyf’te, ünlü “Dibek” kahve molası ve barajda  1 saatlik gemi turuyla devam etti. Kış güneşinin ısıttığı bir atmosferde, gemide halaylar çekilerek, su altında kalan evlerin yerine ahaliye  inşa edilen villa tipi evler ve su altında kalmaması için yamaçlara taşınan tarihi eserlerle tanıştık.

Gezi boyunca kaldığımız Mardin, tarihi eserleriyle  duygu ve heyecanınızı  zirveye çıkaran bir şehir. Hele, şehrin eski ve tarihi bölümü olan  Artuklu, herkesi hayran bırakıyor. Kaldığımız “Ulubey Konağı” oteli küçük bir saray. Ziyaret ettiğimiz Ulu Cami, Kırklar Kilisesi, Şeyh Çabuk Cami, Zinciriye Medresesi , Hatuniye Medresesi, Telallar Çarşısı, Mor Gabriel Manastırı , Arkeolojik Müzesi  ve diğer  tarihi ve kültür  sanat eserlerini görmek tarifi imkansız bir duygu idi.

Bu mekanları gezdiren Mardin Valiliği rehberi Habib bey, engin bilgisi ve yüksek profesyonelliği  sayesinde, ziyaret ettiğimiz tarihi eserleriyle ilgili detay ve hikayeleri bizimle paylaşırken orada bulunmak öylesine güzel,  derin ve anlamlı duygulara vesile oldu.

Üçüncü durağımız Midyat dinlerin (İslam, Hristiyan Ortodoks ve Êzîdîlik) ve dillerin (Türkçe, Kürtçe, Arapça , Süryanice ve Ermenice ) buluşma noktası.

Muhteşem konakları, cami ve Süryani ile Ermeni kiliseleriyle ünlü Midyat, mağaralar şehri olarak da biliniyor.

Türkiye’de ilk kadın belediye başkanıyla da ün salmış Midyat’ta  Devlet Konuk evi, “Sıla” ve “Hercai” dizilerinin çekildiği tarihi mekanlar, eski belediye binası ve altındaki mağara, hayranlık uyandıran mekanlar.

Şanlı Urfa’ya bağlı 12 bin yıllık tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe’yi görmek ayrı bir heyecana sürüklüyor.

Şanlıurfa’daki ünlü “Balıklıgöl” ve yanı başındaki tarihi mekanlar görülmeye değer.
Şanlıurfa’da sıra gecesi programına katılmak ayrı bir keyifti. Türküler eşliğinde geçen bir akşama doyum olmaz.

Diyarbakır, tarihi eserleler birlikte modern ve çok canlı bir şehir. Caddelerinde farklı farklı kahve çeşitleri ücretsiz ikram ediliyor. Dicle nehri üzerinde inşa edilmiş İpek Yolu’nun bir parçası olan On Gözlü taş köprü, Ulu Cami, şehir içindeki tarihi Sur bölgesinde Dört Ayaklı Minare ve Ermeni kilisesi, gezilecek gözde tarihi mekanlar.

Gezinin sonunda, aralarında, öğretmen, iş kadını, mimar, mühendis ve diğer mesleklerden olan katılımcıların görüşlerini aldık.

Besa Bülbüli, bu şehirleri gezmek ve tarihi eserleri gördüğü için çok şanslı olduğunu;

Nülifer Sokoli, Güneydoğu Anadolu’daki kültürel mirası yerinde ziyaret ettiği için son derece mutlu olduğunu;

Tyrkan Berisha, bu yerleri gezmenin farklı bir heyecan verdiğini;

Şüret Pirana, hayranlık duyduğu tarihi eserlerinin korunması nedeniyle mutluluk duyduğunu;

Ümran Laçi, bu şehirleri ve tarihi, kültür ile sanat eserlerini ziyaret etmenin büyük bir keyif verdiğini;

Subiye Gashi, herkese bu yerleri ziyaert etmesi tavsiye ettiğini;

Mimoza Hapçiu, tarih kokan bu yerleri gezmenin hayranlık uyandırdığını;

Pesent Hapçiu, geziden çok memnun olduğunu;

Ebru Karahasan, çok isabetli bir gezi olduğunu;

Badem Şilik, bir mimar olarak gezdikleri eserlerin mimarisiyle hayran kaldığını;

Shenaj Mani, inanılmaz güzel yerler ve mekanlar gezdiklerini;

Gjillan Agallari, bu yerleri gezdiği için kendini şanslı hissettiğini;

Aliye Kasap, tarihi eserler hakkında detaylı bilgiler verilmesinin, bu geziye ayrı bir değer kattığını;

Şengül Tabak, bir kaç şehri ve bu şehirleri sembolize eden tarihi yapıları gezerek çok şeyler öğrendiklerini;

Merlinda Kaçanik, bu gezinin kendisi açısından tam not aldığını;

Elvan Guta, bu gezinin  bilgi birikimine katkıda bulunduğunu;

Gönül Şilik, gezinin beklentilerinin üstünde olduğunu;

Serije Allajbeg, gezinin çok keyifli geçtiğini;

Zekije Karangja, bu yerleri gezmenin ayrı bir heyecan verdiğini;

Gürsen Hacimacun; tarihi, farklı kültürleri, sanatı daha fazla  tanımak isteyenler  için inanılmaz güzel bir gezi olduğunu;

Semra Shaljani, Türkiye’nin bu bölümünde de gezilecek çok yer bulunduğuna şahit olduğunu;

Berna Lubiçeva, tarih, kültür ve sanatın seçkin eserlerin yer aldığı şehirleri gezmenin keyfini yaşadığını;

Arlinda Krusha, sıradışı ve unutulmaz bir gezi olduğunu;

Sevgi Basha, silinmiyecek hatırlarla bu yerlerden ayrıldığını;

Aferdita Basha, geziden çok memnun olduğunu;

Nadire Alkovac, geziye katılmak için  Finlandiya’dan geldiğini ve unutulmaz anılarla buralardan ayrıldığını;

ifade ettiler.

Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Maide Kurt Kosovaport’a yaptığı açıklamada, düzenledikleri kültürel gezilerin asıl amacının, kadınların, gidilen yerlerin  tarihini  öğrenmek ,o yerleri  tanımak, ziyaret edilen şehirlerin tarihi kültür sanat eserlerini görmek  olduğunu belirtti.

“Son olarak gerçekleşen Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesi şehirlerinin ziyaret edilmesi ve tarihi eserlerin gezilmesinin, tarih, sanat ve arkeoloji hakkındaki bilgimize yeni değerleri kattığını kaydeden Maide Kurt, gezi sırasında Mardin’de profesyonel rehber ve müzelere ücretsiz giriş sağlayan Mardin Valliliği ve Vali Mahmut Demirtaş’a teşekkürlerini ifade etti.

Kosovaport

Read Previous

Kovaçevski: Hükümetin sonraki oturumunda Onishchenko’nun vatandaşlığının iptalini talep edeceğim

Read Next

Balkanlar’da gizli Çin karakolları iddiası