Hırvat geleneksel kıyafetleri üzerindeki Osmanlı Türk etkileri üzerine düzenlenen sergi, Zagreb Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Travno Kültür Merkezi iş birliğinde Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde sergi salonunda açıldı.
Altın renginde işlemeli geleneksel kıyafetler ve bunlara ait fotoğrafların yer aldığı sergide, kasnak işçiliği ve dantel işlemelerinden de örnekler bulunuyor.
Zagreb YEE Koordinatörü Fuat Korkmaz, serginin, Türkiye ve Hırvatistan’ın kültürlerini yüzyıllardır birbirine bağlayan motiflerin bir arada gösterildiği bir etkinlik olduğunu söyledi.
Korkmaz, Sergide yer alan orijinal kıyafetler ve fotoğraflar ile tarih boyunca bu coğrafyada giyilen geleneksel kıyafetlerdeki Osmanlı Türk etkilerini ve motiflerini görüyoruz. Öyle ki bazı kıyafetler Anadolu’da giyilen kıyafetler ile birbirinden ayırt edilemeyecek derecede benzemektedir. Ve bu etkiler sadece giyim tarzlarına ve giysi kesimlerine değil aynı zamanda adlarına kadar yansımaktadır. Örneğin; Hırvatça ’da Başlık – Başlıya, bir çorap türü olarak çiftyani, yaşmak, cep, marama, pabuç gibi kıyafetle ilgili Türkçe ile ortak kelimeler bulunmaktadır dedi.
Travno Kültür Merkezi Koordinatörü Josip Forjan da Osmanlı İmparatorluğu’nun Hırvat bölgelerinin giyiminde önemli derecede etkili olduğunu dile getirdi. Forjan, Osmanlı İmparatorluğu’nun yakınlığı ve Osmanlı Türk kültürü bazı Hırvat bölgelerinin geleneksel elbiselerini önemli ölçüde etkilemiştir. Dedi
Forjan, Etnoloji de dâhil olmak üzere Hırvat biliminde “Oryantal” terimi, Türkler aracılığıyla oluşturulan bir kültür birleşimini ifade eder. Türk kültürünün unsurlarını ve Türk kültürünün Bizans, Fars, Arap ve Uzak Doğu kültürlerinden aldığı unsurları kapsar. Bu etkiler, Hırvatistan Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerindeki geleneksel elbiselerde, özellikle Bosna-Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova’daki Hırvat ulusal topluluklarının elbiselerinde de görülebilir. Ayrıca, bu etkiler giyim tarzlarına, giysi kesimlerine, kumaş üretim ve süsleme yöntemlerine ve bazı giysi parçalarının isimlerine de yansımaktadır. Edebi ve belgesel kayıtlar, illüstrasyonlar, resimler ve fotoğraflar, müzelerde, etnolojik ve özel koleksiyonlarda ve diğer miras kurumlarında korunmuş çok sayıda örnek bunu kanıtlamaktadır. Bu sergide görmüş olduğunuz bu örnekler de bunun en önemli kanıtıdır ifadelerini kullandı.
Sergideki orijinal eserler ve fotoğraflar, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Kosova ve Hırvatistan topraklarındaki Hırvat ulusal külliyatına ait ve Osmanlı Türk etkilerini yansıtan halk kıyafetlerini yansıtmaktadır. Hırvat kostümlerine ek olarak, güçlü Türk etkisi altında kalan Boşnaklar (BH), Karadağlılar (Karadağ), Arnavutlar ve Goranlar (Kosova), Sırplar (Sırbistan), Kuzey Makedonya Yörük Türkleri ve Torbeşler ( Kuzey Makedonya) başta olmak üzere diğer uluslarında kıyafetleri de sergide yer almaktadır. Sergi 18 Aralık 2022 tarihine kadar Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık kalacaktır.