Görme engelli Boşnak imam Delic, başarılarıyla hayatı “engelsiz” yaşıyor

Kur’an-ı Kerim’i ezbere okuyan, bisiklet süren, bilgisayar kullanabilen doğuştan görme engelli Boşnak imam Salkan Delic, hayatını “engelsiz” yaşayarak tanıyanları kendisine hayran bırakıyor.

Bosna Hersek’in kuzeydoğusundaki Srebrenik yakınlarındaki Previle’de yaşayan 23 yaşındaki Delic, Tuzla’daki Behram Bey Medresesinden mezun olmasının ardından eğitimine Zenica Üniversitesi İslam Pedagoji Fakültesinde başarıyla devam ediyor.

Delic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki İslam Birliği kurumlarında eğitim gören ilk görme engelli öğrenci olduğunu, tecvid kurallarını uygulayarak Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim’i yazdığını anlattı.

Doğuştan gözleri olmadan dünyaya geldiğini ifade eden Delic, “Allah böyle olmasını istedi. Burada küsecek, kızacak bir durum yok. Görme duyum yok ama Allah bana başka nimetler verdi. Mesela yakınımda olan her şeyi hissedebiliyorum, daha keskin işitiyorum, daha hızlı ezberliyorum.” dedi.

Delic, bisikleti sorunsuz sürdüğünü, hatta bazen futbol da oynadığını anlatarak, “Herkes nasıl futbol oynayabildiğimi soruyor. Kimin hangi yöne gittiğini, topun nerede olduğunu hissedebiliyorum. Engele takılırım diye de korkmuyorum.” şeklinde konuştu.

“Kendim mücadele ettim”

İhtiyaçlarını tek başına karşıladığını dile getiren Delic, “Küçüklüğümden beri birilerinin benim için bir şeyler yapmasına izin vermedim. Kendim mücadele etmek istedim. Medreseden bir arkadaşım bana araba kullanmayı öğretmek istedi ancak o konuda yeteneğim gelişmedi. Kimsenin bana acımasını istemiyorum.” dedi.

Delic, 2018’de medreseden mezun olduktan sonra başkent Saraybosna’daki İslam Bilimleri Fakültesine başvurduğunu ancak kabul edilmediğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Durumumun getireceği sorunlara karşı hazırlıklı değillerdi. Medresenin de benim için özel bir programı yoktu. Zenica’daki İslam Pedagoji Fakültesine kayıt oldum. Son yılım. Fakültedeki hocalarım her zaman yanımda oldu. Sınavlara çalışabilmem için gerekli notları edinmeme de yardımcı oldular.”

İmam olma isteği çocukluk yıllarına dayanıyor

İmam olma isteğinin ise çocukluk yıllarına dayandığını aktaran Delic, “Aslında bu konuda örnek aldığım, bana her zaman destek olan biri var, Nihad Ibrisevic. Ibrisevic, 2010’da Previle’ye imam olarak geldiğinde 11 yaşındaydım. Onun gibi olmak istediğimi anladım. Onun gibi çocukları eğitmek, namaz kıldırmak istiyordum.” dedi.

Delic, eğitim hayatının büyük bir kısmının birilerinin kendisine okuduğu notları ezberleme yöntemiyle ilerlediğini belirterek, “Dinleme yöntemiyle de çok şey öğrendim. Arkadaşlarım, ailem de derslerimin bilgisayar ortamına aktarılmasında çok yardımcı oldu. Lisede 4 yıl günün her saati yanımdan ayrılmayan bir arkadaşım vardı. Sabit Dervisevic. O yıllardaki en büyük destekçimdi. Hala da arkadaşız.” diye konuştu.

Tecvid kurallarını uygulayarak Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim’i yazma projesinde sona gelindiğini ifade eden Delic, “Medresede bir profesörden Kuveyt ya da Mısır’dan gelen Braille alfabesiyle yazılmış bir Kur’an-ı Kerim aldım ancak Balkanlar’daki insanlara hitap etmiyordu. En azından bana hitap etmiyordu ya da ben tam olarak anlayamadım.” dedi.

Delic, Tuzla’nın Gornja Obodnica beldesindeki camide cuma namazı kıldırdığı bilgisini paylaşarak, çocukluk hayalinin gerçek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AA

Read Previous

AB’den Orta Akdeniz’deki düzensiz göçe karşı eylem planı

Read Next

Karadağ turizm gelirini yüzde 30 artırdı