Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu’na katıldı.
Katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin tarihi, kültürel ve insani bağlarının bulunduğu Bosna Hersek ile diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30’uncu yıl dönümünü idrak ettiğini anımsatarak,”Her alanda mükemmel seviyede seyreden ikili münasebetlerimizin önemli bir ayağını da ekonomik ve ticari ilişkiler oluşturuyor. Ekonomik ve ticari ilişkiler ülkeler arasında bağları kuvvetlendirmenin yanı sıra özellikle bu bölgede, istikrar ve barış ortamına da zemin hazırlıyor. Bu doğrultuda, ticari diplomasi faaliyetlerini başarıyla yürüten ve Türkiye’nin girişimci ruhunu yurtdışına taşımak için gayret gösteren DEİK’i ve DEİK Bosna-Hersek İş Konseyini tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Türkiye’nin Bosna Hersek’le ilişkilerine her zaman özel bir önem atfettiğinin altını çizen Erdoğan, “Bosna Hersek politikamız her zaman samimi, objektif, kucaklayıcı ve birleştirici oldu. Farklı etnik ve dini grupların müştereken yaşamak zorunda olduğu bu coğrafyada etnik ve dini temelli ayrışmalar acıdan ve gözyaşından öte hiçbir sonuç vermeyecektir. Çatışmaların, gerginliklerin hiçbir tarafa fayda sağlamadığını dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan olaylarla net bir şekilde görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Seçime giden süreçte, ayrıştırıcı söylemlerden uzak durulmasının Bosna Hersek’in huzur ve istikrarı yanında ekonomisi ve iç barışı için de önemli olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bosna Hersek’in egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve siyasi istikrarını desteklediğimizi açık ve net bir şekilde vurguluyoruz.” dedi.
Bosna Hersekli muhataplarıyla verimli ve ufuk açıcı istişareler gerçekleştirdiğini kaydeden Erdoğan, “Görüşmelerimizde tabiatıyla iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de ele aldık. Ticaret ve yatırımlarımızın artan seviyesinden elbette memnuniyet duyuyoruz. Ancak iki ülke arasındaki yakın ilişkiler göz önüne alındığında, ticaretimizin daha da geliştirilme potansiyeli bulunduğunu da biliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında ilk etabının temeli atılan Saraybosna-Belgrad Otoyolu projesinin Bosna Hersek bölümünün inşasını hızlandırmak için yapılabileceklerin de ele alındığını aktardı.
Söz konusu projenin yalnızca ülkeleri değil, insanları da müreffeh bir gelecek tasavvuruyla birbirine bağlayacak bir barış projesi olarak gördüklerini vurgulayan Erdoğan, hizmetler ve kamu alımlarını da içerecek şekilde güncellenen Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ağustos 2021 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Bosna Hersek’le ticaret hacminde belirgin bir artış olduğunu ifade etti.
Ticaret hacminin, bu yılın ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artışla 627 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Erdoğan, “Bu performansın önümüzdeki aylarda da devam etmesini diliyor, 2022 yılının sonunda, esasen geçen sene çok yaklaşmış olduğumuz 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefini aşmayı bekliyoruz.” dedi.
Türk firmalarımızın sanayi, altyapı, konut, turistik tesis, enerji santrali, sağlık gibi sektörlerde önemli yatırımları olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Bosna Hersek’in üretimine, istihdamına ve kalkınmasına katkı sağlayan Türk firmalarının toplam yatırım tutarının 300 milyon dolara yaklaştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkede 32 şubesiyle güçlü bir ağ kuran Ziraat Bankamız, her yıl Bosna Hersek’in en fazla ihracat yapan firmaları arasında yer alan Şişecam Soda ve Natron Hayat fabrikaları, çeşitli sektörlerde varlık gösteren çok sayıda küçük ve orta ölçekli firmamız, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ileriye taşımamızda önemli rol üstleniyor.” ifadelerini kullandı.
Müteahhitlik alanında Bosna Hersek’te faaliyet gösteren firmaların, bugüne kadar toplam 1 milyar dolarlık projeyi hayata geçirdiğine işaret eden Erdoğan, son dönemde teknik müşavirlik firmalarının da Bosna Hersek’e ilgisinin arttığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen dönemde tarım ve turizm alanlarına ağırlık verilmesinin faydalı olacağına dikkati çekerek, kazan-kazan temelli politikanın birer simgesi olarak görülen bu projelerin hacminin artmasınn, Türk iş çevrelerini de teşvik edeceğini belirtti.
Bosna Hersek’te yatırım yapan ve şirket kuran girişimcilerin karşılaştığı birtakım zorlukların farkında olduklarının altını çizen Erdoğan, “Bu güçlükleri her fırsatta muhataplarımızla paylaşıyor, karşılıklı iyi niyet çerçevesinde sorunları nasıl giderebileceğimizi müzakere ediyoruz. Bosna Hersek’le ülkemiz arasındaki güçlü bağın ticari ilişkilerimize azami düzeyde yansımasını sağlamak için Üçlü Ticaret Komitesi ve Karma Ekonomik Komisyon gibi üst düzey mekanizmalardan da istifade ediyoruz. Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü Ticaret Komitesi 4’üncü Dönem Toplantısının bu yıl içinde gerçekleştirilmesinde fayda görüyoruz. Bosna-Hersek Hükümetinin ve iş dünyasının kazan-kazan anlayışıyla hareket eden Türk yatırımcılarına her türlü kolaylığı sağlayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İş Forumu’ndaki görüşmelerin ve kurulacak temasların başarılı sonuçlar vermesi ve gerek ticari faaliyetlere gerek Türkiye-Bosna Hersek ekonomik ve ticari ilişkilerine getiri sağlaması temennisinde bulundu.
Türkiye’nin hemen her alanda Bosna Hersek’in yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğinin altını çizen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temennimiz ülkedeki istikrar ortamının iyileşmesi ve daha fazla yatırımcının burada iş yapmaya gönüllü olması, ticaretin artması ve böylelikle Bosna Hersek’in dünya ticaretinde iyi bir konuma gelmesidir. Tabii benim siz iş insanlarından özellikle Bosna Herseklilerden bir ricam da şu: Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız ve her şey Bosna Hersek için diyerek yola koyulacağız. Zira her yerde biliyorsunuz bizi bölmek parçalamak için ellerinden gelen gayreti gösterenler var. Bilge insan Aliya’nın torunları olarak buna izin vermememiz lazım. Hep beraber hep birlikte gayret içinde inşallah bu adımı atarak yola devam etmemiz lazım.”
Balkan News