Kosova’da sağlık sektörü çöküşün eşiğinde

Kosova’da sağlık uzmanları, doktorlara hak ettikleri muamele yapılmaması,  sağlık çalışanlarının çalışmalarına değer verilmemesi, hakarete maruz kalması, hekim ve hemşirelerin ülkeden ayrılması sürecini daha da hızlatacağına dikkat çekmekteler.

Kosova’nın eski Sağlık Bakanı Armend Zemaj medyaya yaptığı açıklamada,  kısa bir süre içinde sağlık profesyonellerinin koşullarının iyileştirilmesine yönelik herhangi bir müdahale olmaması durumunda,  Kosova’nın  doktor sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Zemaj, mecut Sağlık Bakanı Rifat Latifaj ve Hükümetin, yönetmekteki yetersizliği nedeniyle, hastaların  bekleme listesinin  rahatsız edici bir seviyeye ulaştığını kaydetti. Zemaj tüm bu nedenlerin, sağlık alanında çöküşün yaşanmasına az bir zaman kaldığını kanıtlayan göstergeler olduğunu değerlendirdi.

Zemaj, “Aylardır yapılan ameliyatlar yapılmıyor. Hastaların randevu almasına  gelince, Priştiner Devlet hastanesi olarak bilinen Kosova Üniversite Klinikleri Merkezi’nde (QKUK) 2023’ün sonunu beklemek gerekiyor.” dedi.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Şemsedin Dreshaj ise  Sağlık Bakanlığı’nda bütçenin düşürülmesi nedeniyle hemşire ve ilaç eksikliği olduğuna işaret ederek,  yanlış yönetim nedeniyle Priştine Tıp Fakültesi’nden yılda 120 doktor mezun olurken, geçen yıl sadece 200 doktorun batı ülkelerine gittiğine vurgu yaptı.

Kosovaport

Read Previous

Arnavutluk Başbakanı Rama: “Açık Balkan tüm bölgeyi değiştirecek”

Read Next

Pendarovski, Rusya’yı K. Makedonya’nın içişlerine karışmakla suçladı