Fransa’nın Nice kentinde tırla gerçekleştirilen terör saldırısının ardından, tüm dünyadan kınama ve taziye mesajları geldi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’daki terör saldırısına ilişkin, “Pek çok terör saldırısına maruz kalmış bir ülke olarak, Fransa’yı ve Fransız halkının duygularını gayet iyi anlıyoruz. Terör saldırısı olduğu değerlendirilen bu barbarca eylem, terörizme karşı kararlı ve tutarlı bir mücadele verilmesi zaruretini bir kez daha ortaya koymuştur.” dedi.
Terörün dini, ırkı ve milliyetinin olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bu hunharca eylemi gerçekleştirenlerin de insanlıkla bir ilgisi yoktur. Bu barbarların esas itibariyle bu dünyada bir yeri de yoktur ve olmamalıdır.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Terör karşısında ikircikli tutum sergileyen herkesin, Fransa’yı hedef alan bu son saldırıdan gerekli dersleri çıkarmalarını bekliyoruz. Terör örgütleri için Türkiye ile Fransa’nın, Irak ile Belçika’nın, Suudi Arabistan ile Amerika’nın bir farkınınolmadığını artık hep birlikte görmeliyiz.”
Obama’dan dayanışma mesajı
Obama, saldırıya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Nice kentinde düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan “korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını” belirtti. Dualarının hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, yaralılara da acil şifalar diledi.
Obama, Fransız yetkililere saldırının soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi konusunda ihtiyaç duyulması halinde her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiklerini kaydetti. ABD Başkanı Obama, saldırı karşısında en eski müttefikleri Fransa ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.
Tusk: Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Fransa’daki terör saldırısına ilişkin, “Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz.” dedi.
Avrupa Birliği (AB) ve Asya ülkeleri arasında yapılan 11. ASEM Zirvesi için Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da olan Tusk, saldırıyı yeni öğrendiğini belirterek, “Bu, Avrupa için, Fransa için, hepimiz için üzücü bir gün. Bunun hüzünlü noktası, saldırıya uğrayanların, özgürlüğü, eşitliği ve kardeşliği kutlayan insanlar olması. Hepimiz, şiddete ve nefrete karşı mücadelede mağdurların aileleri, Fransız halkı ve hükümetiyle birlikteyiz.” ifadelerini kullandı.
İngiltere’den tepkiler
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, saldırıyla ilgili olarak Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Nice’deki olaylar ve korkunç can kaybı nedeniyle sarsıldım ve üzüldüm.” ifadesini kullandı. Başbakanlıktan yapılan açıklamada da Başbakan Theresa May’in “korkunç olayla” ilgili sürekli bilgi aldığı belirtilerek, May’in olay nedeniyle “sarsıldığı ve kaygılandığı” dile getirildi.
Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Nice’deki İngiliz vatandaşları ve aileleri için kriz merkezi oluşturulduğunu duyurdu.
Merkel: Terörizme karşı mücadelede Fransa’nın yanındayız
Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırıyı yorumlamak için kelimelerin kifayetsiz kaldığını belirtti.
Şansölye Merkel günün dayanışma günü olduğunu vurgulayarak, ”Almanya terörizme karşı Fransa’nın yanındadır.” dedi.
Merkel terörizmle mücadeleyi tüm zorluklarına rağmen kazanacaklarını vurguladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, kutlamaların trajik bir sonla bittiğini belirterek düşüncelerinin ve duygularının Fransa halkıyla beraber olduğunu belirtti.
“Saldırıyı gördüğüm için harap oldum”
Estonya, Letonya ve Belçika, Fransa’nın Nice kentindeki terör saldırısına tepki gösterdi.
Estonya Başbakanı Taavi Röivas, sosyal medya aracılığıyla yayımladığı mesajında, “Nice’teki Ulusal Gün kutlamaları sırasında masum insanlara yapılan korkunç bir saldırıyı gördüğüm için harap oldum. Düşüncelerim Fransızlarla.” ifadesini kullandı.
“Barbar terör saldırısını kınıyorum”
Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de mesajında ,”Nice’teki barbar ve korkunç terör saldırısını kınıyoruz. Letonya, kederli ve üzüntü içinde olan Fransa ile dayanışma içinde.” değerlendirmesinde bulundu.
Belçika Başbakanı Michel: Duygu yüklüyüm
Belçika Başbakanı Charles Michel de sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, düşüncelerinin dost Fransız halkı ve alçak saldırıda hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu kaydederek, Nice’teki saldırıdan dolayı derin üzüntülü ve duygu yüklü olduğunu kaydetti.
Suudi Arabistan saldırıyı şiddetle kınadı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Nice kentindeki terör saldırısını kınadı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, kadın ve çocukların da bulunduğu 80 kişinin öldüğü, yaralıların da olduğu terör saldırısının şiddetli bir şekilde kınandığı bildirildi.
Ukrayna’dan kınama
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Twitter hesabından Fransızca yaptığı açıklamada, “Nice kentinde korkunç saldırı. Şoktayım. Bütün Ukrayna halkı ile birlikte Fransa’da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA