Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Bosna Hersek’te faaliyet gösteren Kadın İnteraktif Kırsal Merkezi Derneği üyesi 120 kadının Doğu Saraybosna-Romanija bölgesine özgü yerel motiflerle “Priglavak” adında el işi patik üretmesi için ihtiyaç duyduğu sarf malzemeler temin edildi.
Kadın İnteraktif Kırsal Merkezi Derneği 1997 yılında Doğu Saraybosna’da kurulmuş bir STK olup Romanya olarak adlandırılan kırsal bölgedeki kadınların ekonomik olarak kuvvetlendirilmesine yönelik el işleri ve üretim faaliyetleri gerçekleştiriyor. Dernek tarafından geçtiğimiz yıllarda bölgeye özgü yünden üretilen el işi ürünleri tekrar üretmek suretiyle ekonomik bir canlılık kazandırma ve bu ürünlerin UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine eklenmesine yönelik “Bir Yumak Mutluluk” adlı proje hayata geçirildi. Bosna Hersek sahip olduğu çetin kış şartları sebebiyle el emeği yün kıyafetlerin sıklıkla üretildiği bir ülke olup; bölgede el sanatları kadınların uzun kış günlerinde bir araya geldikleri, birbirlerine yardım ettikleri, eğlendikleri ve ürettikleri özel bir yaşam tarzını ve sosyalleşmeyi de ifade ediyor.
Zamanla unutulmaya yüz tutsa da geleneksel/kültürel değerlerin yaşatılması ve ekonomiye katkı sunulması kapsamında Doğu Saraybosna-Romanya bölgesinden 120 kadın üyenin katılımıyla başlatılan “Bir Yumak Mutluluk” projesinin ilk aşamasında “Priglavak” adlı el işinin canlandırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bölgeyi ziyaret eden turistlere yönelik hazırlanacak patiklerin üretilebilmesi kapsamında ihtiyaç duyulan malzemeler (480 kg yün iplik) TİKA tarafından temin edilerek dernek üyelerine teslim edildi.
Dernek binasında gerçekleştirilen teslim törenine; Dernek Yöneticisi Milena Regoje, TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Muhammed Ünal, dernek üyeleri ve idari işleri yürüten çalışanlar katılım gösterdi. Dernek Yöneticisi Milena Regoje; projenin gerçekleştirilmesi hususunda inisiyatif alanlar başta olmak üzere malzeme desteği sağlayan Türkiye’ye teşekkürlerini sunarak sözlerine başladı. Bir Yumak Mutluluk Projesinin dernek üyeleri başta olmak üzere başka insanların hayatlarına dokunduğunu ve desteklediğini belirtti. Proje kapsamında kullanılan motiflerin bölgeye özgü olduğunu ve UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine alınması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Muhammed Ünal; kadınların güçlendirilmesi ve üretime katılmalarına yönelik projelere TİKA olarak her zaman destek vermeye çalıştıklarını, “Bir Yumak Mutluluk” projesinin hem bölgeye özgü kültürel değerlerin tanıtması hem de ekonomik bir değer oluşturması bakımından önemli olduğunu ifade etti. Dernek üyelerinin yaptıkları işten duydukları memnuniyetin yüzlerine yansıdığını ve bunun bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Balkan News