Makedonya’nın Gostivar şehrinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu’nda eğitim gören binden fazla Türk öğrenci, 2016/17 öğretim yılında, TİKA ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin katkıları ile restore edilmiş yeni, modern okul binasına kavuşacak.
Hüsamettin Gina
Mustafa Kemal İlköğretim Okulu Müdürü Oktay Nuredin, “Bu projenin gerçekleşmesinde TİKA, Türkiye Belediyeler Birliği ve Makedonya devlet bakanı Sn. Furkan Çako’ya öğretmenler, öğrenciler ve şahsım adıma ne kadar teşekkürlerimizi sunsak azdır. 2007 yılında Mustafa Kemal Atatürk ismini dönemin T.C. Başbakanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan inisiyatifi ile değiştirildi. Okulumuz Makedonya ve Balkanların en büyük Türk okullarından biri olarak bilinmektedir. Kurulduğu günden bu yana uzun bir süreçte, tecrübeli ve fedakar eğitimcilerin çabaları sonucu ‘Balkanların gözdesi’ bir okul haline geldi.” ifadelerini kullandı.
2011 yılında okulda müdürlük görevine başlayan Oktay Nuredin, müjdeyi TİMEBALKAN portalı ile paylaşarak, eğer bir akisilik olmaz ise 1 Eylül 2016 tarihi itibari ile derslerin yeni restore edilecek okul binasında yapılacağını vurguladı.
Oktay Nuredin, “Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu’nun yapım inşaatından bu yana böyle büyük kapsamlı bir restorasyon yapılmamış. Gostivar Belediyesi’ne bugüne kadar yapılan en büyük yatırım sayılır. Bu tadilat projesi ile Makedonya’nın sayılı modern okullarından biri olacağız.” şeklinde konuştu.
Proje ile sınıf duvarlarının cilalanması, ışıklandırılma, yeni pvc pencereler, çatı, tuvaletler, konferans salonu, sinema salonu ve okuldaki 25 özürlü öğrenci için asansörün da yapılması planlanmaktadır.
‘Makedonya’da başvuracak bir kapımız yok, TİKA’dan Allah razı olsun’
Bunun yanı sıra okul müdürü, araç ve gereç için de ayrı projeler hazırladıklarını belirterek, “TİKA ile koordineli ek projemizde yine Türkiye’den akıllı tahtalar, rahle, sandalye ve diğer teknik malzemelerin getirileceğini kaydetti. Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu yeni modern binasına kavuşacak. TİKA olmazsa, başvuracak başka bir kapımız yok, hatta Makedon ve Arnavut kurumlarının ilk başvurduğu adres TİKA’dır. TİKA’ya bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaları ve başta TİKA Üsküp Program Koordinatörü Sn. Teoman Tiryaki beyefendiye müteşekkiriz.” dedi.
Gözle görünen o ki, Makedonya ve Balkanların en büyük Türk okullarından biri olan Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu’nun kaderi TİKA, Türkiye Belediyeler Birliği, daha doğrusu Türkiye’ye bağlı.
Okulun avlusundaki zengin oyuncak parkını bile Bor Belediyesi inşa etmiş. Hiç duymamıştık, merak edip araştırdık. Bor meğerse İç Anadolu’daki Niğde Belediyesi’ne bağlı bir küçük ilçe. Toplam nüfusu sadece 61.388. Gostivar’ın ise 81.042, 2002 yılı son sayım verilerine göre.
Nuredin, “Bu projeyle beraber Makedonya Eğitim Bakanlığı projesi olan “145 spor salonu” projesine 2012 yılında başvurduk ve imar iznimiz olmadığı için başlanamadı. Yeri gelmişken halkımıza müjdeyi de vereyim; en kıza zamanda temel atılacak, belki bu yazı yayınlanana kadar temeli atmış olacağız. Okul spor salonu ve onarımı için emeği geçenlereden Allah razı olsun ve bakanımız Sn. Furkan Çako kardeşimize bugüne kadar okulumuza göstermiş olduğu ilgi ve alakaya herkes adına teşekkürlerimizi sunarım.” ifadelerini kullandı.
Belediyenin ulaşım, yakıt, elektrik ve su masraflarını karşıladığını belirten okul müdürü hijyenik malzemeler, tebeşir gibi okulun genel ihtiyaçlarını da Gostivar esnafından karşıladıklarının altını çizdi.
‘Biz Türkler sadece kahvede konuşuyoruz, gerekli yerlerde konuşmayız’
“Peki, üç partimiz var, biri iktidarda, diğer ikisi muhalefette. Bunlar neler yapıyor? Allah korusun, TİKA bir gün desteğini çekse, halimiz ne olur?” diye soruyoruz müdüre.
Genel olarak bakıldığında okulun yerel yönetime bağlı olduğunu vurgulayan okul müdürü, “Sorunlar için yerel yönetime gidince, onlar ‘Bilmiyoruz, merkezden okullar için para gelmiyor’ diyorlar. Merkeze gidince de ‘Yerel yönetime gidin, onlara bağlısınız, onlar finansmanınızı sağlar’ cevabını alıyoruz. Böylece iki arada bir derede kalıyoruz” şeklinde konuştu.
Türklerin gerekli yerlerde konuşmadığını, sadece kahvede konuştuklarını belirten Nuredin, “Temel sorunumuz bence birlik olamamak. Nerede iki Türk varsa, kesinlikle ikiye ayrılmıştır. Partiler farklı olabilir, ama hedefimiz aynı olmalı, genç nesillerden daha da umutluyum. Herkes aynı düşünmek zorunda da değil. En azından bu kadar da parçalanmamız gerekmiyor” şeklinde konuştu.