TİKA tarafından Özbekistan’ın Semerkant şehrinde kurulan Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarı açılış töreninde konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, değerli Türk yazarlarının memleketlerinden Balkan Türklerinin selamını iletti. Söz konusu selam salonda ayakta çoşkuyla karşılandı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Özbekistan’da 102 yıl sonra Semerkant Devlet Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarını teknik ekipmanlarla donattı.
– Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan ziyaretinde, Türk dünyasının kültürleri, dilleri alanında iki ülke arasında uzman yetiştirecek bir eğitim kurumu kurulmasını arzu ettiğini belirtmesi üzerine Semerkant Devlet Üniversitesi ve TİKA arasında yapılan görüşmeler neticesinde Üniversite bünyesinde Türkoloji Enstitüsü kuruldu.
Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarı’na TİKA tarafından donanım desteği sağlanarak kurulan enstitü ve laboratuvar, gerçekleşen bir törenle hizmete açıldı.
Türkoloji Enstitüsü ilk olarak 1922 yılında açılmış, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği tarafından 1930 yılında faaliyeti durdurulmuş ve 1950’li yıllarda da tamamen kapatılmıştı.
– Değerli Türk yazarlarının memleketleri Balkanlardan Semerkant’a selam
Çevik konuşmasında TİKA’nın Balkanlardaki faaliyetlerine atıfta bulunarak, Semerkant’ta Türkoloji Enstitüsü ve Türk Dili Laboratuvarı’nın kurulması sevincini paylaşan, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un memleketi Kosova Türklerinin Yahya Kemal Bayatlı’nın memleketi Makedonya Türklerinin ve ilk Türkçe sözlüğün yazarı Şemsettin Sami’nin memleketi Arnavutluk’ta Türkçe konuşan akraba topluluklarının hülasa yüzde 12’sinin Türkçe konuştuğu Balkan coğrafyasının selamlarını getirdiğini söyledi.
Çevik’in bu sözlerle birlikte özellikle Balkan Türklerinin selamını iletmesi dinleyiciler tarafından coşku ile karşılandı.
– Açılış Törenine TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik katıldı
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, TİKA’nın Özbekistan’ın bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından ülkenin kalkınmasına destek sağlamaya başladığını, bugüne kadar ülkede 1000’e yakın proje uyguladığını belirtti.
Çevik, en köklü Türkoloji geleneklerine sahip üniversitede, Türk tarihine, fikir ve inanç dünyasına mal olmuş birçok büyük şahsiyetin doğduğu, yaşadığı bu coğrafyada Türkoloji çalışmalarının ve eğitiminin yapılmasının elbette anlamlı ve zorunlu bir faaliyet olduğunu belirtti. Bu hizmetin bir parçası olmanın kendileri için de gurur verici olduğunu vurguladı.
Türk dili, tarihi, edebiyatı, her türlü kültürel mirası, kısacası Türkoloji ilminin ihtiva ettiği bütün alanlarda yapılacak çalışmaların değerli kazanımları da beraberinde getireceğini ifade eden Çevik, yeni kuşakların bilinçli fertler halinde bu alanlara yönelmelerine imkân tanıyacak merkezde özellikle Türk dilinin gücünü ve etkisini dünyaya ilan eden Ali Şir Nevai’nin izinde yeni büyük şahsiyetlerin yetişmesine vesile olmasını diledi.
– 23 Nisan ve 102 Yıl Vurgusu
TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, konuşmasında 102 yıl önce temelleri atılan Semerkant Türkoloji Faaliyetlerinin şimdi 23 Nisan vesilesi ile 102 yıl önce Bağımsızlığımızı ilan ettiğimiz güne denk gelesinin anlamlı olduğunu ve 23 Nisan gününün Türkiye Cumhuriyeti devletinin bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olduğunu belirtti.
– Rektör Yardımcısı Eltazarov: Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü TİKA’nın desteğiyle kuruldu
AA’nın haberine göre İpek Yolu Turizm ve Kültürel Miras Uluslararası Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Juliboy Eltazarov da yaptığı açılış konuşmasında iki ülke arasında özellikle eğitim alanında iş birliğinin gün geçtikçe geliştiğini söyledi.
Eltazarov, Türk devletleri ve kardeş topluluklarla güçlü siyasi, ekonomik ve kültürel bağları olan Özbekistan’da Türk dünyasının dili, edebiyatı, kültürü ve ilişkilerini araştıracak bir bilim merkezinin kurulmasına ihtiyaç olduğunu ve bu merkezin söz konusu ihtiyacın giderilmesi için çaba göstereceğini aktardı.
Eltazarov, Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul, Ankara ve Marmara üniversiteleriyle iş birliğinde TİKA’nın mali ve teknik desteğiyle kurulduğunu kaydederek, bundan dolayı teşekkür etti.
Katılımcılar daha sonra TİKA’nın teknik ekipman desteği sağladığı enstitünün ve laboratuvarının açılışını gerçekleştirdi.
Açılış törenine Türkiye’nin Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, Semerkant Vali Yardımcısı Hurşid Açilov, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tüney ve üniversitenin öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.