Arnavutluk’ta yıllardır süren bir gelenek olan eski araç koleksiyonculuğu sayesinde, tarihi özelliklere sahip araçlar tutkuyla toplanıp korunuyor.
Eski araçlar ülkede bugün “Retro” logosu altında resmiyet kazanmış durumda. “Retro” statüsü, artık trafiğe çıkmayan, koleksiyon amaçlı saklanmış ve tarihi değer taşıyan araçların resmi kurumlara tescil ettirilmesi anlamına geliyor.
Arnavutluk’un başkenti Tiran’da tarihi değere sahip Retro araçların koleksiyonunu yapan Ervin Kaftira, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 yıldır farklı marka ve yıllara ait otomobil ve motosikletleri topladığını söyledi.
1974 model Mercedes-Benz B6 Gazelle (1929 modelin yeniden üretimi), 1948 model Citroen 11BL, 1968 model Volkswagen Beetle 1152 Cabriole, 1975 model Volkswagen Beetle, 1976 model Volkswagen 621 Beetle, 1980 model Mercedes-Benz SSK ve farklı araçlar, Kaftira’nın Retro koleksiyonunda yer alan parçalar.
Çocukluğundan beri otomobillerin kendisi için tutku olduğunu söyleyen Kaftira, “Bir şoförün oğluyum ve babamın mesleği nedeniyle araçlarla büyüdüm. Yaklaşık 22 yıldır hasarlı, paslı, çalışır durumda olmayan araçları tek tek satın alıyorum. Araçlar yeniden yapıldılar, onarıldılar, çalışır hale getirildiler. Seyahat etmek, etkinliklerde, partilerde ve çeşitli kliplerde kullanılmak üzere hazırlandılar.” diye konuştu.
Kaftira, araçlarına kişi veya kurumlardan hem yakından bakabilmek hem de farklı etkinliklerde kullanabilmek için ilgi gösterenler olduğunu ifade etti.
Arnavutluk Karayolu Taşıma Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkede aralarında otomobil ve motosikletlerin bulunduğu yaklaşık 330 araç, Retro statüsü aldı.
Ayrıca kurum, tarihi değeri olan ve trafiğe çıkmayan yaklaşık 500 aracı tespit edip onayladı.
Bir aracın Retro statüsünde olması için en az 30 yıl önce üretilmiş olması, tarihi varlık kurumlarının onaylı listesine dahil edilmesi, korunmuş veya orijinal haline göre onarılmış olması, günlük kullanılmaması ve artık üretimde olmaması gibi kriterler aranıyor.