YTB Üsküp’te yazarlık ve yayıncılık toplantısı düzenliyor Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te “Balkan Edebiyat ve Yazarlık Akademisi Dergicilik ve Podcast Yayıncılığı Toplantısı” düzenledi.
TİMEBALKAN
YTB’nin başkent Üsküp’te bir otelde düzenlediği “Balkan Edebiyat ve Yazarlık Akademisi Dergicilik ve Podcast Yayıncılığı Toplantısı” açılış programına YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Nedim Aslan, YTB Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Murat Kazancı, Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve milletvekili Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat, Fettah Efendi Derneği Başkanı Sevba Abdula, Türkiye Maarif Vakfı Kuzey Makedonya ülke direktörü Mehmet Baran, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, TRT Üsküp temsilcisi Ömer Rahmi Serim ve Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Nedim Aslan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, YTB’nin dünyanın birçok ülkesinde ve Balkanlarda soydaş ve akraba topluluklarının yoğun olduğu yerlerde farklı faaliyetler yürüttüklerini söyledi.
Balkanlar köklü bir Türk edebiyatı geçmişine sahip olduğunun altını çizen Aslan, “Türk edebiyatından esinlenerek yeni neslin bir şekilde o Türkçeyle, Türk edebiyatıyla hemhal olmasını, onu devam ettirmesini sağlamak üzere bir yazarlık ve edebiyat akademisi başlattık geçtiğimiz yılın sonunda. İlk önce Kosova’da bir haftalık bir eğitim verdik, 6 farklı ülkeden 45 öğrenci ki biz bu öğrencileri gönüllülük esasına başvuruları o şekilde aldık ve onların arasında seçimler yaparak, mülakatlara alarak o şekilde seçim yaptık, onları eğitimlere tabi tuttuk. Yaklaşık 3 ay boyunca çevrimiçi bir yine edebiyat ve yazarlık akademisi düzenledik bu gençlere.” diye konuştu.
Başvuruları alırken onların edebiyata olan ilgilerini, edebiyatla olan geçmişlerini de göz önünde bulundurarak seçimler yaptıklarını ifade eden ASlan, “Kosova’da Prizren’de geçtiğimiz yılın sonunda bir haftalık bir eğitim aldılar, bu eğitimin sonunda yaptığımız değerlendirmelerde, aldığımız geri dönüşlerde ve onlardan istediğimiz çalışmaları da derleyerek bir şekilde yeni seçimlerde bulunduk ve 35 kişi bu elemeden geçti. Bu 35 kişiyle aynı zamanda 3 aylık bir çevrimiçi yine eğitimlere devam ettik, bu eğitimler sonucunda artık öğrencilerimiz bir şekilde yeni çıkacak dergi ile ilgili hem yayın kurulun oluşması hem hangi konuların belirleneceği üzerine birkaç günlük çalıştayımız olacak burada ardından da inşallah yakın zamanda bir dijital dergi projemiz olacak.” ifadelerini kullandı.
– Balkanlardaki Türk toplumunun varlığı ile ilgili mücadele gerçekten takdire şayan bir mücadele
YTB Kültürel ve Sosyal İlişkiler Daire Başkanı Murat Kazancı da YTB’nin Balkanlara yönelik çalışmalarını temel ekseninin eğitim, kültür ve gençlik çalışmaları şeklinde özetlenebileceğini belirtti.
Balkan Gençlik Okulu’nun Balkanlara yönelik en genç katılımlı kitlesel gençlik eğitim ve hareketlilik programı olduğunu kaydeden Kazancı, “Önümüzdeki yıllarda daha da genişlenmesini, bu sayının artmasını planlıyoruz. 2022 yılının da planlamalarımız yapıldı ve finalini de inşallah Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da geniş katılımlı şekilde düzenlemeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Balkanlardaki Türk toplumunun varlığı ile ilgili mücadelenin takdire şayan bir mücadele olduğunu vurgulayan Kazancı, “Biz Balkanlardaki Türk varlığının da aslında kültürel üretimle ilişkilendirmek gerekiyor. Kültürel olarak biz üretmeye devam edersek toplum olarak, varlığımızı da teminat altına almış oluruz diye düşünüyorum. Kültür böyle hayati ve can alıcı bir mesele. Pek çok da dergicilik alanında bizim bildiğimiz burada Köprü Dergisi var, Yunanistan’da Batı Trakya’da Fiyaka Dergisi var, Türkçem Dergisi var Kosova’da, aslında çok önemli mücadeleler var, hakikaten çok emeklerle yürütülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Projeye katılan öğrencilerden Üsküplü Berru Emin ise proje ile ilgili bilgi ve duygularını paylaştı.
Sevincin ve hüznün en güzel ifade etme yolunun edebiyattan geçtiğini düşündüğünü ifade eden Emin, “Bu proje böyle düşünen insanları bir araya getirdiği için ayırca özel. Projemiz bir edebiyat akademisiyle başladı, Kosova’nın Prizren şehrinde bir haftalık eğitim dönemi geçirdik ve orada da Türkiye’den gelen değerli hocalarımızla gerçekten doyurucu bir haftayı geride bıraktıktan sonra çevrimiçi eğitim faaliyetleri ile devam ettik. Bu faaliyetler değerli hocaların katılımı ve alanında uzman isimlerin bize ders vermesiyle devam etti.” ifadelerini kullandı.
Programa Kosova, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk’tan öğrenciler katılım gösteriyor.