AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının ardından birliğin geleceğini görüşmek üzere eylül ayında bir zirve gerçekleştirilmesini teklif edeceğini bildirdi.
Tusk, Brüksel’de AB Zirvesi öncesinde değerlendirmelerde bulundu. Birleşik Krallık’ta yapılan referanduma saygı duyduklarını ancak AB’nin kurallarına da saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Tusk, “Antlaşmalara göre, İngiliz hükümeti, AB’den çıkış sürecini başlatmak durumunda. Bu mevcut tek yasal yol. Herkes bunun farkında olmalı” dedi.
AB’nin, İngiltere’nin birlikten çıkma sürecini başlatmaya hazır olduğunu kaydeden Tusk, “Elbette ki bunu bir hevesle söylemiyorum. Bu hayalini kurduğumuz senaryo değil. Net prosedürlerimiz var. Ancak İngiltere’nin resmi bildirimi olmadan herhangi bir müzakereye başlamayacağız” diye konuştu.
AB’den ayrılma kararı sonrası hissettiklerini “kendisine yakın birinin evi terk etmesine” benzeten Tusk, “Bu hislerimde yalnız değilim. Olan oldu. Devam etmeliyiz” değerlendirmesini yaptı.
Tusk, bugün liderlere, İngiltere’deki referandumun ardından AB’nin geleceğini görüşmek üzere eylül ayında bir sonraki dönem başkanı Slovakya’nın başkenti Bratislava’da zirve yapılmasını teklif edeceğini de açıkladı.
AB Konseyi Başkanı Tusk, İngiltere’deki referandumun dışında bugünkü gündemlerinde sığınmacı krizi, düzensiz göç, NATO ile işbirliği ve Minsk Anlaşması konularının da yer aldığını, yarın da İngiltere’siz 27 AB üyesinin lideri ile gayriresmi bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.
İngiltere’de 23 Haziran’da yapılan referandumda, halkın yüzde 52’si AB’den çıkılması yönünde oy kullanmıştı ancak AB’den çıkış için İngiltere’nin AB Antlaşması’nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB’ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.
AB ülkelerinin liderleri, bugün yapılacak AB Konseyi (AB Zirvesi) toplantısında referandumdan çıkan sonucu görüşerek ortak bir pozisyon ortaya koyacak.
Kaynak: AA