Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da üç gün süren, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan akademisyenlerin katıldığı “Avrupa İslamofobi Zirvesi” sona erdi.
Başkent Saraybosna’da Halk Tiyatrosu’nda düzenlenen İslamofobi ile mücadele konulu son oturumlarda, “Müslümanlar, Avrupa’nın ayrılmaz parçasıdır” mesajı verildi.
Zirvenin İslamofobiyle Mücadelede Uygulanacak Politiklarda Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi isimli oturum moderatörü Prof. Dr. Fırat Purtaş, düzenlenen zirvenin yeri ve zamanlamasına dikkat çekerken, Avrupa’ nın geçtiği zor günlerine vurgu yaparak ”Zirvede, İslam karşıtı ırkçılık olan İslamafobinin insanlık suçu olarak kabul edilmesi, mücadele için yasal düzenlemelerin yapılması ve Pegida gibi ekstremist oluşumların aktivistlerinin nefreti yayma suçundan yargılanması gerektiğini ifade ettim. Kültürler arası yakınlaşma, karşılıklı saygı, hoşgörü ve barış içerisinde bir arada yaşama kültürünü geliştirmeye yönelik TÜRKSOY’un gençlik projelerinden bahsettim. Zamanlama açısından çok önemli bir dönemde, sembolik açıdan son derece anlamlı bir yer olan Saray Bosna’da üst düzey devlet adamları, akademisyenler, STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen zirve; ele alınan konular ve sonuçları itibariyle dikkate alınmalıdır.” dedi.
Purtaş, Avrupa’da yükselen İslamofobiyle mücadelede Türkiye’nin önemini vurgulayarak, ” Bu konuda Türkiye’nin üstlendiği sorumluluk ve öncü rol nedeniyle gururlu, son derece başarılı bir etkinlikte katılımcı olduğum için mutluyum. Emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Ümraniye Belediyesi tarafından T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonunun destekleriyle Saraybosna’da düzenlenen zirveye, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra eski İspanya Başbakanı Jorge Luis Rodriguez Zapatero, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Han Jack Straw, eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş ve Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da katıldı. Türkiye’nin yanı sıra ABD, Kanada, Kuveyt, Ürdün, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan çok sayıda akademisyen de zirve kapsamında çalışmalarını sundu.
Üç gün süren zirve kapsamında, “İslamofobi: Avrupa’nın barış ve istikrarına tehdit” ve “Avrupa’da İslamofobi” konulu birçok oturum düzenlendi.
Zirve kapsamında hazırlanan bildirinin, Avrupa Parlamentosu’na sunulacağı belirtildi.
Kaynak: TÜRKSOY Balkan Proje Koordinatörlüğü