Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, bu yıl çevrimiçi olarak düzenlenen 17. Ulusal İnovasyon Forumu’nda yaptığı konuşmada, ” Bulgaristan’ın, devletin, iş dünyasının, bilimin ve eğitimin çabalarını birleştirerek tam inovasyon potansiyelini göstermesinin zamanı geldi” diye kaydetti.
Radev’in ifadesine göre, AB’nin bir sonraki programlama dönemi için yenliklere ayırdığı rekor bütçesi, Bulgaristan’ın tam potansiyelini gösterebileceği temel olabilir.
Devlet Başkanı, Bulgaristan’ın inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesinin, geleceği zihinlerinde gören ve onu yüreği ve yetenekleriyle inşa eden insanların elinde olduğunu vurguladı.
Radev’in ifadesine göre, inovasyon, hem sürdürülebilir ekonomik büyüme hem de dengeli bölgesel kalkınmanın sağlanması için kilit araçlardan biridir. Ancak Bulgaristan devleti ülkemizde inovasyonun gelişmesi için çalışan insanlara hala gönül borcu var.
Cumhurbaşkanı, Bulgaristan’da bilimsel araştırma ve geliştirme maliyetlerinin hala AB’de ortalama seviyeden uzak olduğunu ve yönetim kararlarının şeffaflığı, basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ile ilgili birikmiş sorunların, yenilikçilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için koşulları doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
Radev’in ifadesine göre, ülkemizde değişim süreçleri halihazırda başladı ve artık Bulgaristan’ın inovasyon potansiyelini ortaya çıkarmak için kesin hedefler belirleme ve eylem planlama zamanı geldi. Cumhurbaşkanı, ülkemizin bu yılki Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında iki basamak yükselerek 132 ülke arasında 35. sıraya yerleştiğini ve bunun ülkemizin 2013’ten bu yana sergilediği en iyi performansı olduğuna dikkat çekti.
Radev, “Son iki yılda zor koşullara rağmen Bulgaristan’da iş yerindeki yeniliklerin sayısı artıyor ve Bulgaristan’dan bilim insanlarının katılımıyla bilimsel yayınların artışı devam ediyor” diye vurguladı. Radev’in ifadesine göre, piyasa ortamı ve işletmelerin dış mali kaynaklara erişimi için göstergelerin iyileştirilmesi gerekmektedir.
Cumhurbaşkanı, devlet ve belediye yetkililerini proaktif davranışlarda bulunmaya ve eğitim, bilim ve yenilik politikalarında net taahhütlerde bulunmaya çağırdı. Radev’in ifadesine göre, bu tür bir politika, ülkemizdeki en küçük ekonomik varlıkların bile yeni yenilikçi ürün ve hizmetlerin oluşturulması ve uygulanması sürecine dahil olabileceği uygun bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunacak.
Cumhurbaşkanı, “Bulgaristan hiçbir şekilde geri kalmış bir ülke değildir ve yenilikçi, yaratıcı ve özverili çalışanları sayesinde birçok önemli alanda lider olabilir” diye vurguladı ve zor koşullara rağmen kurumların Bulgaristan’ın ilerleme ve modernleşmesinin lokomotifi olmak için yenilikçi fikirleri ve çabaları desteklemek için mümkün olan her şeyi yapmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Kircaalihaber