Bosnalı Hırvat lider Dragan Covic, seçim reformu yapılmaması halinde Bosna Hersek’in 12 yıl boyunca yerel seçim yapılamayan Mostar şehri gibi olacağını söyledi.
Yıl sonuna kadar seçim yasasında reform yapılmaması halinde Bosna Hersek’in derin bir krize sürükleneceğini ileri süren Covic, mevcut yasalarla seçime gidilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.
Son devlet başkanlığı konseyi seçimlerinde Zeljko Komsic’e karşı kaybeden Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı Dragan Covic, Komsic’in Boşnak oylarıyla seçildiğini ileri sürerek seçim reformu talebinde bulunmuştu.
Covic, “Eğer uzlaşı sağlanamazsa muhtemelen seçim olmayacak. Birileri seçim yapabileceğini düşünüyor olsa da böyle. Durum, 12 yıl koşulların uygun olmadığı için seçimlerin yapılamadığı Mostar gibi olacak” diye konuştu.
Bosnalı Hırvatların Bosna Hersek’te ayrılıkçılar ve merkeziyetçiler arasında bir bağ teşkil ettiğini söyleyen Covic, “Görünüşe göre Bosna Hersek’in Avrupa Birliği istikametini bariz bir şekilde destekleyen sadece biziz” dedi.
Sıklıkla Bosna Hersek’te Hırvat siyasetinin “gizli ajanı” olmakla suçlanan Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, Hırvatların seçimleri boykot etmeleri halinde kendi partisinin de bu boykota destek vereceğini ve Sırp entitesinde seçim yapılmasını engelleyeceklerini açıklamıştı.
SDA: “Seçimler yapılacak”
Demokratik Eylem Partisi (SDA), genel seçimlerin yapılmayacağına yönelik açıklamaların siyasetçilerin seçimlerden korktuğunun göstergesi olduğunu ve Bosna Hersek’te genel seçimlerin Ekim 2022’de yapılması gerektiği ifade edildi.
SDA’dan yapılan açıklamada, “SNSD, ya da herhangi bir siyasi parti genel seçimlere katılmama kararı alırsa, bu kendi kararları olur ve bu haklarını kimse ellerinden alamaz” denildi. Bu yöndeki bir kararın 2022’de yapılacak seçimlere engel teşkil edemeyeceği vurgulanan açıklamada, Bosna Hersek vatandaşlarının seçim hakkının Dayton Barış Anlaşması ve Bosna Hersek seçim kanunu ile güvence altında olduğu ifade edildi.
Bosna Hersek’te seçmenlerin etnik olarak ayrımcılığa tabi tutulmadığı ve Hırvatların adil temsil edildiği bir seçim kanunu için yapılan reform çalışmalarına ABD ve Avrupa Birliği’nden diplomatlar da destek veriyor. Seçim reformunun bir sonraki seçimlerde uygulanabilmesi için kanuni değişikliklerin seçimlerden en az altı ay önce yürürlüğe girmesi gerekiyor.
Kaynak: Balkan News