Avrupa Parlamentosu’nda Salı günü Bosna Hersek’teki siyasi durumu tartışmak üzere toplanan parlamentlerden bazıları Bosna Hersek’teki mevcut krizin en büyük sorumlusu olarak görülen Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’e yaptırım uygulanmasını talep ederken bazıları da diyalog çağrısında bulundu.
Slovenya Dışişleri Bakanı, Bosna Hersek’teki liderlere sert açıklamalardan kaçınma ve AB’ye üyelik yolunda reformlara odaklanma çağrısı yaptı.
Fransız parlamenter Thierry Mariani, Bosna Hersek’te kötüleşen durumla ilgili olarak Sırbistan’la görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Alman parlamenter Michael Galler, Sırp lider Dodik’in tüm bölgeyi istikrarsızlaştırdığını ifade ederek Belgrad ve Moskova tarafından desteklenen politikacıya karşı yaptırım çağrısında bulundu.
Portekizli parlamenter Pedro Marquez, Bosna Hersek’in bir kez daha “çöküşün eşiğinde” olduğunu ileri sürdü. Marquez, “Dodik, Sırp Cumhuriyeti’ni Bosna Hersek kurumlarından çekme tehdidinde bulunuyor. Bunun çok kötü sonuçları olabilir. Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban gibi Avrupalı liderlerin Dodik’e verdikleri desteği sonlandırmaları yeterli olmayabilir. Ateşle oynuyorlar. Avrupa Birliği, sessiz kalamaz. Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü ve barışın korunması için baskı uygulamalı ve yaptırım tatbik etmelidir” dedi.
Sloven liberal parlamenter Klemen Groselj, Dodik’e net bir mesaj göndermek gerektiğini ve Bosna Hersek’teki durumun tüm bölgeyi etkilediğini söyledi. Groselj, “Milliyetçilik çılgınlığının bir kez daha galip gelmesine izin veremeyiz. Yaptırım seçeneği değerlendirilmeli” diye konuştu. Groselj, Dodik gibi siyasetçilerin görevden alınması gerektiğini söyledi.
Bulgar Parlamenter Angel Dzhambazki, AB’nin Bosna Hersek’e yönelik saldırılarla mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Bunların Belgrad ve Moskova’da planlandığını söyleyen parlamenter, bu ülkelerin Avrupa Birliği’nin dostu olmadığını ifade etti.
İtalyan parlamenter Fabio Massimo Castaldo, Bosna Hersek’te gizli bir dünya savaşı yapıldığını söyledi. Dünyadaki tüm güçlerin doğrudan veya dolaylı bir şekilde bu mücadeleye dahil olduğunu söyleyen Castaldo, “Problem sadece Dodik değil, harici aktörler de var. Bunlardan bazılar da Avrupa Birliği dahilinde” diye konuştu.
Kaynak: Balkan News