BM raporu: Bosnalı gençlerin yarısı ülkeyi terk etmek istiyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) yayınladığı bir rapora göre, Bosna-Hersek’te giderek artan sayıda genç, geri dönme niyeti olmadan ülkeyi terk etmeyi düşünüyor.

BM Nüfus Fonu’nun (UNFPA) bu yılın başlarında yaptığı ankette 5 bin gençle görüşüldü. Neredeyse yarısının (yüzde 47) göç etmeyi düşündüğü ve neredeyse dörtte birinin (yüzde 24) kalıcı olarak ayrılmayı düşündüğü görüldü.

Rapora göre, ülkenin 1990’lardaki çatışmaların ardından son otuz yılda giderek yoğunlaşan ve artann uzun bir göç geleneği var.

Daha gelişmiş ülkelere yönelik bu ekonomik göçün şimdilerde Bosna’nın kendisi için çok ciddi sonuçları olmaya başladı. Raporda şu ifadeler yer alıyor:

“Genel izlenim, göç eden nüfusun yapısının da değiştiği ve giderek daha fazla gencin geri dönme niyeti olmadan ayrılmayı düşündüğü ve bunun sosyal, ekonomik ve demografik eğilimler ve kalkınma üzerinde büyük etkisi olduğu yönündedir.”

Bu sonuçlara dayanarak, 18 ila 29 yaşındakilerin 23 bin kadarının önümüzdeki 12 ay içinde ülkeyi geçici veya kalıcı olarak terk edeceği tahmin ediliyor.

UNFPA, göçün nedenlerinin daha iyi ekonomik beklentiler, yaşam standartları ve yaşam kalitesi arayışına yönelik olağan arzunun ötesine geçtiğini söylüyor. Ayrıca gençlerin kamu kurumlarına olan güveninin düşük olduğunu da belirtiyor.

Sistematik yozlaşma genç nesli bıktırdı

Yine ankete göre, “Gençlerin yüzde 70’inden fazlası Bosna Hersek toplumunun sistematik olarak yozlaşmış olduğuna inanıyor.” Bu bulgular, gençlerin ülkedeki kamu kurumlarının onların çıkarlarına çalıştığı konusunda inanç olmadığını gösteriyor.

“Genel istikrar duygusu eksikliğinden”, “güvenlik nedeniyle karşılanmayan ihtiyaçlara” kadar farklı faktörlerin bir kombinasyonu, Bosna’daki göç özlemlerinin ve davranışlarının “bir seçimden ziyade zorunluluktan kaynaklandığı” anlamına geliyor.

Rapor, yeni gençlik politikalarıyla birlikte daha fazla kamu sektörü reformu önerisinde bulunuyor. Kamu hizmetleri daha erişilebilir hale getirilmeli ve gençlerin kamu kurumlarına olan güvenini yeniden tesis etmek için harekete geçilmesi gerektiği belirtiliyor.

Aynı zamanda gençleri karar alma süreçlerine dahil etmek ve topluma katılımlarını artırmak için yeni bir yönelim gerektiği de kaydediliyor.

ABD’den milliyetçi Sırp lidere uyarı

BM araştırması, Balkan ülkesinin 1995’ten bu yana en kötü siyasi krizinin ortasında gerçekleşti.

Sırplar uzun süredir Bosna’nın geri kalanından ayrılmayı bağımsızlığı savunuyor. Muhafazakar liderleri Milorad Dodik geçtiğimiz günlerde Bosnalı Sırp bölgesinin kendi ordusunu ve yargısını Kasım ayı sonuna kadar kuracağını ilan etme konusunda söz verdi.

Sırpların tutumu, Batı’da da Bosna’nın dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olabileceği endişesine yol açtı.

Bu hafta ülkeyi ziyaret eden üst düzey bir ABD’li yetkili, olası yaptırımlarda bahsederek ülkeyi “parçalamaya çalışan” milliyetçi liderleri uyardı.

euronews

Read Previous

İtalya’dan Batı Balkanların AB’ye entegrasyonuna destek

Read Next

Türk askerinden Kosova’da eğitime destek