Bulgaristan’da hem otelciler ve restorancılar hem de turistler, 2021 yazı hakkında nispeten çelişkili yorumlarda bulundu. Sektörün bazı temsilcilerine göre, bu yıl yaz turizm sezonu başarılı geçti, bazıları ise misafir sayısındaki düşüşün önemli olmaya devam ettiğini ve pandemi öncesi seviyelerden uzak olduğunu düşünüyor.
Pazar Ekonomisi Enstitüsü (İPİ) tarafından yayınlanan en son veriler, aktif turizm ayları olan haziran, temmuz ve ağustos aylarında ülkede toplam geceleme sayısının 11,3 milyona ulaştığını gösteriyor. Bu rakamlar, 2020’de yalnızca 6,3 milyon geceleme rakamına kıyasla önemli bir gelişme olduğunu gösteriyor. Bu yaz da pandemi öncesinde görülen en çok tatilcinin ağustos ayında olması yönündeki trend devam ediyor. Ulusal İstatistik Enstitüsünün (NSİ) verileri, temmuz ve haziran aylarında gerçekleşen sırasıyla yalnızca 1,6 milyon ve 4,2 milyon geceleme ile karşılaştırıldığında yalnızca ağustosta 5,4 milyondan fazla geceleme olduğunu göstermektedir.
Ancak aynı zamanda gerçekleşen gecelemelerin 16,4 milyon olduğu kriz öncesi 2019 yılı seviyelerine hala ulaşılamıyor. Bu yaz ayrıca Bulgaristan için önemli pazarlar olan Büyük Britanya ve Rusya’dan gelen misafirlerimizi de kaybettik.
Restorancılar ve Otelciler Birliği Varna Şubesi Başkanı Pavlin Kösev, “Yaz sezonu oldukça zorlu ve dinamik geçti” dedi. Kösev’in ifadesine göre sezonun başarılı olduğunu söylemek çelişkili ve bunun nedeni artan sarf malzemeleri fiyatları olabilir. Kösev, “Tüm sarf malzemelerinin ve malzemelerin sürekli artan fiyatları, bazı otellerin gelirlerini büyük ölçüde eritti. Fiyat piyasasına tepki vermeyi başaran ve iyi bir sezon geçiren otelciler de vardı, başka bir grup otelciler ise bu kadar iyi bir sezon geçirmedi” dedi.
Haziran ayındaki sağanak yağışlar nedeniyle yaz sezonu geç başladı ve otelcilerin temmuz ayındaki turist sayısındaki artışa hazırlanmalarını engelledi. Ülkemizde yaşanan siyasi ve ekonomik kriz de turizm pazarını olumsuz etkiledi.
Sektörde kalıcı bir sorunun kalifiye eleman eksikliği olduğunu belirten Kösev, “Genelde gençler ve insanlar var, ama turistik ürüne iyi bir kalite kazandıracak kaliteli eğitimli personel eksikliği var” dedi.
Ancak sorunlara rağmen geçen yıldan bu yana devam eden yerli turist akını olumlu bir eğilim olarak kaydedilebilir. Kösev, “Birçok yerli aile, yurt dışına seyahat etme riskini almaktansa Karadeniz sahilimizde tatil yapmayı tercih etti. Birçoğu Bulgaristan’ın Karadeniz kıyılarını yeniden keşfediyor. Ayrıca İngiltere ve Rusya’dan gelen turistleri kaybetsek de Romanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’dan gelen misafirlerimiz bu eksikliği giderdi” diye sözlerini bitirdi.
Kaynak: Kircaalihaber