Üsküp’te “7. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” düzenlendi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te geleneksel olarak icra edilen “7. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” düzenlendi.

TIMEBALKAN

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından başkent Üsküp’teki Davut Paşa Hamamı’nda düzenlenen programa, Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı Danela Arsovska, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, MATÜSİTEB eski Başkanı Prof. Dr. Süleyman Baki, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Kuzey Makedonya, Türkiye, Bosna Hersek ve Kosovalı şairler ile edebiyatseverler katıldı.

Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı Danela Arsovska, burada yaptığı konuşmada misafirleri Türkçe “Merhaba, hoşgeldiniz” diyerek selamladı.

– Arsovska: Dostlar arasında olmak büyük bir onur ve ayrıcalıktır

Etkinliğin 7. kez düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Üsküp’e hoş geldiniz diyen Arsovska, “Hepimiz her şeyden önce dostuz ve kültürü, tarihi ve ortak noktamız olduğunu hissettiğimiz değerlere birlikte sahip çıkan insanlarız. Bugün burada, gerçekten çok takdir ettiğim çok sayıda insan arasında, dostlar arasında olmak büyük bir onur ve ayrıcalıktır. Hem tebrikler hem de bu ortak davete bir kez daha teşekkür etmek ve bu yıl yedincisi düzenlenen etkinliğin daha nice yıllara birlikte kutlanmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Geçmiş yıllardan bugüne kadar kurulan dostane ilişkilere özen göstermek için birlikte çalışma fırsatı bulunacağına inandığını söyleyen Arsovska, Makedonya’nın Türkiye Cumhuriyeti ile sahip olduğu ve gerçekten bir köprü olabileceğini gösteren ilişkilerde sadece kültürel olarak değil, aynı zamanda ekonomik olarak da işbirliği yapılabileceğinin ve tüm ortak değerlerin paylaşılabileceğinin gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Söz konusu şiir şöleni Üsküp Büyükşehir Belediye Başkanı Danela Arsovska’nın göreve gelmesinin ardından katıldığı ilk resmi tören oldu.

– Emin: Bu gibi etkinlikleri bu topraklarda Türkçenin varoluşunun adımı olarak görüyoruz

MATÜSİTEB Başkanı Emin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yahya Kemal Beyatlı Türkçe şiir şölenini geleneksel hale getirmek için çok önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

Etkinliğin Kültür Bakanlığı desteğiyle yapılmasının önemli olduğunu kaydeden Emin, “Yahya Kemal Beyatlı Üsküp’te doğmuş ve göç ettikten sonra ciddi bir deneyim kazanmış ve bugün Türk edebiyatında çok büyük bir fikir adamı bir edebiyatçı olarak biliniyor. Ancak kendi memleketinde daha iyi tanımak daha iyi anılmak ve doğduğu toprakları ki şiirleriyle yazılarıyla özellikle Üsküp’e atfettiği yazılar ve fikirler var. Doğduğu topraklarda kendi hemşerileri tarafından kendi memleketinde, kendi medeniyet beşiği olan Üsküp’te anılması önemli. Bunu Türkçe olarak yani Türk edebiyatının en büyük şairi olarak nitelendirdiğimiz için Türkçe olarak sürekli olarak Üsküp’te her yıl farklı ülkelerden farklı şairin katılımıyla güzel bir organizasyon icra etmeye gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Salgın vesilesiyle bu yıl biraz daha kısıtlı olsa da 6 farklı ülkeden farklı şairlerin katılımıyla şiir şölenini düzenlediklerini belirten Emin, “Bu topraklarda Türkçenin varoluşunun bir adımı olarak gördüğümüz bu tarz organizasyonları hem önümüzdeki yıllarda bunların devam etmesi hem de farklı organizasyonlarla Tükçe ile ilgili yapılacak olan her çalışmada MATÜSİTEB olarak öncü olmaya devam edeceğiz. Bu noktada gayretlerimiz ısrarla sürecektir.” dedi.

– Boşnak şair Neslanoviç: Üsküp’te olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum

Bosna Hersekli şair Emila Neslanoviç de Üsküp’te olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

Hem Boşnakça hem Türkçe şiirler yazdığını söyleyen Neslanoviç, “(Yahya Kemal Beyatlı) Bizim için, Boşnak olarak diyorum bizim için çok önemli bir kişi. Üsküp çok güzel bir şehir. Bir şehir ama farklı iki dünya gibi geldi bana. Bir adım attım başka bir dünyaya geldim ama çok güzel bir şehir. Tekrar geleceğim.” değerlendirmesinde bulundu.

– Kosovalı şair Muzbeg: Yahya Kemal bizleri burada Türk kültür bütünlüğüyle bir araya getirdi

Kosovalı şair ve Kosova Türk Yazarları Derneği Onursal Başkanı İskender Muzbeg de etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yahya Kemal Beyatlı şiir şölenine geldik. Yahya Kemal Beyatlı gördüğümüz gibi onun sanatı ve kişiliği ve edebiyatımızdaki önemi bizleri burada Türk kültür bütünlüğüyle bir araya getirdi. İnşallah güzel bir gece olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

– Arslan: Bu anlamlı geceyi çok önemsiyorum

Türkiyeli akademisyen ve edebiyatçı Bahtiyar Arslan, Üsküp’ün Yahya Kemal Beyatlı’nın doğduğu, ilk çocukluk yıllarını geçirdiği, kültürü ve Türkçenin zevkini aldığı ilk yer olduğunu söyledi.

Yahya Kemal’in Üsküp hayalini şiirlerine yansıttığını ifade eden Arslan, “Bir Türk şehrinin nasıl olmasıyla ilgili, vatan hayali var. Yani estetiğiyle, sokağıyla, lisanıyla bir Türk şehri nasıl olur o insana nasıl vatan görülür bunlarla ilgili şiirleri, tespitleri, yazıları var. Bu anlamda Yahya Kemalin bir şiir programı vesilesiyle de olsa farklı vesilerle de olsa kendi doğduğu yerde gündeme getirilmesi, yaşatılması çok önemli. Buraların hala bir vatan toprağı olduğunu vurgulamak anlamına geliyor.” diye konuştu.

Buna benzer faaliyetlerin yapılması çok önemli olduğunu vurgulayan Arslan, “Bu tür faaliyetler anavatanla burası arasında, Balkanlardaki Türk dostlarımız arasında bir köprü vazifesi de üstleniyor. Onun için biz de çok büyük bir iştahla geliyoruz, gelip burada yenileniyoruz, tazeleniyoruz, burada atalarımızın Yahya Kemal’in deyimiyle cedlerimizin ruhunu yeniden tadıyoruz. Bir anlamda bu topraklara niçin geldiklerini kavramamıza faydalı oluyor. Tabi ki buradaki Türk soydaşlarımıza başka faydaları var, Türkiye’den gelenlere başka türlü bir hatırlatma, tarihe yeniden davet gibi bir anlamı var. Bu anlamlı geceyi çok önemsiyorum, emeği geçen herkese de sizin vasıtanızla birlere daha burdan teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

– Türkiyeli şair Karademir: Yahya Kemal çok büyük bir medeniyetin temsilcisi ve şairiydi

Türkiye’den gelen bir diğer şair Sadi Karademir de Türk şiiriyle, Yahya Kemal’in Üskübüyle, Türkçenin bütün güzelliklerini yansıtan büyük Türk şair Yahya Kemal’in doğduğu yerde buluşmaktan dolayı onur ve gurur duyduğunu belirtti.

Yahya Kemal’den alınan mirasla geleceğe yönelik Türk dilinde, Türk sanatında yeni ne olabilir neler yapabiliriz ve bu doğrultuda dilin en önemli sanat dili olan şiiri nasıl yüceltebiliriz gibi soruları sorduklarını kaydeden Karademir, “Bu doğrultuda Üsküp çok önemli bir şehir ve mekan. Çünkü Yahya Kemal Üsküp’e baktığı zaman aslında çok büyük bir rüyayı görüyordu ve çok büyük bir medeniyetin temsilcisi ve şairiydi. Bu anlamda geçmiş ve gelecek arasında en önemli köprülerden biririydi.” şeklinde konuştu.

Kuzey Makedonyalı Türk şair ve yazar Leyla Şerif Emin ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Yahya Kemal şiir şölenini geleneksel hale dönüştürmeye çalıştıklarını söyledi.

Yahya Kemal Beyatlı ile diğer ülkelerden Türk şairleri Üsküp’te birleştirme amacında olduklarına dikkati çeken Emin, “Gündüz de diğer gelen şairlerle Üsküp’ü Yahya Kemal Beyatlının doğduğu mahalleyi ve evi gezmeye çalıştık, onlara tanıtmaya çalıştık. Türkiye’den tabi ki gelen yazarlarımız şairlerimiz var onun dışında Bosna’dan, bu sene biraz daha yoğun Balkan olarak yaptık.” ifadelerini kullandı.

– İki sunum ve Yahya Kemal şiirlerinden oluşan müzik resitali

Kovid-19 önlemlerine uygun olarak düzenlenen şiir şöleninde Kosovalı sanatçılar Ebru Jilta müzik resitali sundu.

Program kapsamında Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU) Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Seyhan Murtezan İbrahimi “Üsküp’ü Severim, Zira Ora Çok Türk” başlıklı konuşmasını, Türkiye’den gelen Doç.Dr. Bahtiyar Arslan da “Yahya Kemal’in Vatan ve Millet Mefkuresi” başlıklı konuşmayı yaptı.

Programda Türkiye’den Sadi Karademir, Bosna Hersek’ten Amila Neslanoviç, Kosova’dan İskender Muzbeg, Birsen Gota, Taner Güçlütürk, Su Yusuf ve Sümeyra Canolari, Kuzey Makedonya’dan da Leyla Şerif Emin, İlker Yusuf, Rifat Emin, Rabie Ruşid, Mehmed Arif ve Seyhan Yakupi şiirlerini okudu.

Programda aynı zamanda özel nedenlerden dolayı son anda şölene katılamayan Bulgaristanlı şair Aziz Nazmi Şakir’in “Mostar Köprüleri ve Neretva Nehri” başlıklı şiiri okundu.

Türkiyeli şair Sadi Karademir gitar eşliğinde okuduğu şarkılarla dinleyenleri mest etti.

Programın sonunda katılımcı şair, akademisyen ve müzisyenlere teşekkürnameler takdim edildi.

Read Previous

Dünyadaki 1 milyon bitki ve hayvan türü yok olma tehdidiyle karşı karşıya

Read Next

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani’nden, Hırvatistan Başbakanı Plenkoviç’e madalya