Besa Hareketi milletvekili Kastriot Recepi, son dakikada karar değiştirerek hükümet aleyhine yapılacak güven oylamasına katılmayacağını açıkladı.
Besa Hareketi milletvekili Kastriot Recepi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Meclis oturumuna katılmama kararı aldım” dedi.
Kendisinin ve ait olduğum siyasi oluşum Besa Hareketi’nin temel nedenlerinden birinin Kuzey Makedonya’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu olduğunu ifade eden Recepi, “Siyasi ivmeyi göz önünde bulundurarak, Başbakan Zaev’in istifasının sürecin iyiliği için ertelenmesinin ardından ve stratejik ortaklar ABD ve AB ülkelerinden üst düzey diplomatlar tarafından bana sunulan güçlü sinyaller nedeniyle, toplantıya katılmama kararı aldım. Parlamento oturumu, bu hayati ulusal ve devlet hedefini sorgulayacak bir karar verdi.” ifadelerini kullandı.
– Kuzey Makedonya’daki son siyasi gelişmeler
Kuzey Makedonya’da 31 Ekim’de yerel seçimlerin ikinci turu düzenlendi. İktidar partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nin (SDSM) başkent Üsküp ve birçok belediyeyi kaybetmesinin ardından Zoran Zaev, seçim başarısızlığını üstlenerek başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerinden istifa ettiğini açıklamış ancak istifasını Meclis’e sunmamıştı.
Daha sonra SDSM MYK toplantısında alınan karar ile istifaların süresiz olarak ertelenmesi kararı alınmıştı.
Başbakan Zoran Zaev’in istifası ardından hükümet koalisyonunu oluşturan siyasi partilerden Zaev’e ve mevcut hükümete destek açıklamaları gelirken, ana muhalefet partisi VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski, yeni hükümet çoğunluğu ve hızlı erken genel seçim çağrısında bulunmuştu.
5 Kasım Cuma günü VMRO DPMNE, Arnavut İttifakı, Alternativa, Besa Hareketi ve Levica temsilcilerinin mecliste yaptığı toplantı sonrasında muhalefet tarafından yeni meclis çoğunluğunun oluşturulduğu açıklanmıştı.
Başbakan Zaev’in istifasını sunmamasının ardından söz konusu yeni çoğunluk tarafından hükümete karşı güvenoyu önergesi verildi.
Meclis’te mevcut hükümet için bugün güven oylaması yapılacak.
120 sandalyeli Kuzey Makedonya Meclisi’nde hükümetin güvenoyu alabilmesi için 61 milletvekilinin oyu gerekiyor.