Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gerilimi yumuşatması şartıyla, ekonomik bölgelerinin sınırlanması konusunda anlaşmaya hazır olduğunu açıkladı.
NATO’da müttefik olan iki komşu ülke, Ege’deki ticari haklardan, karasularına ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adasına kadar birçok konuda anlaşmazlıklar yaşıyor.
Başbakan Miçotakis, Atina’yı ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra yaptığı basın açıklamasında, “Diyalog için kapım her zaman açık, ancak bu gereksiz gerilimlerin azalmasını gerektiriyor” dedi.
Ülkesinin İtalya ve Mısır gibi ülkelerle münhasır ekonomik bölge belirleyen anlaşmalar imzaladığını hatırlatan Yunan Başbakan, “Aynı anlaşmayı, gerginliği azaltmak ve böyle bir yaklaşımın önünde sonunda her iki ülke için de faydalı olacağını anlamak şartıyla Türkiye ile yapmamamız için hiçbir neden yok” diye konuştu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’nin tüm ülkelerle deniz sınırlaması müzakeresine açık olduğu açıklamasında bulundu.
Yunanistan ve Türkiye, geçen yıl kendilerine ait olduğunu ileri sürdükleri deniz bölgelerine savaş gemileri göndermiş, iki ülke arasında çatışma çıkacağından endişelenilmişti.
Açık deniz münhasır ekonomik bölgeleri, bir ülkenin hidrokarbon arama hakkı gibi ticari haklara sahip olduğunu tanımlayan, komşu devletler arasında üzerinde anlaşmaya varılan deniz alanları. Bu bölgeler, bir kıyı şeridinden 200 deniz miline kadar veya deniz alanını başka bir devletle paylaşıyorsa, ikisi arasındaki eşit mesafeye kadar uzanabilir.
Ancak Yunanistan ve Türkiye söz konusu olduğunda, kıta sahanlıklarının kapsamı ve karasularının sınırı konusundaki anlaşmazlıklar sorunu daha da karmaşık hale getiriyor.
İki ülke, bu yılın başlarında anlaşmazlıkları hakkında keşif amaçlı gayri resmi temasları yeniden başlatmıştı.
euronews