TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, dünyada herkese yetecek kadar gıdanın üretildiğini, krizi tetikleyenin sadece adaletsiz paylaşım ve adil bir düzenin olmayışı olduğunu ifade etti.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, 14 Ekim 2021 tarihinde Elazığ’da düzenlenen Dünya Gıda Günü Etkinlikleri çerçevesinde, “Eylemlerimiz geleceğimizdir. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam mümkün” teması ile gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yaptı.
TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, açılış konuşmasında küresel gıda krizlerine karşı TİKA’nın yaklaşımını ve kalkınma yardımlarına değindi. “Dünyada yaşanmakta olan; hızlı nüfus artışı, küresel iklim değişikliği, tarım alanlarının azalması, tarımsal ürün arzının düşmesi, çatışmalar ve yönetim krizleri, Kovid 19 pandemisi ve mali krizler neticesinde oluşan konular çok boyutlu müdahaleleri gerekli kılmaktadır” diyen Çevik, ,2020 Yılı Gıda Krizleri Küresel Raporu’na göre açlık sorunu yaşayan insanların sayısının 811 milyona yükseldiğini, bu sorunu yaşayanların sayısının pandemi ile yüzde 18 arttığının düşünüldüğünü aktardı. Bulaşıcı hastalıklardan ölen insan sayısının 10 milyondan fazla, 5 yaş altında ölen çocuk sayısının 6 milyona yakın olduğunu, içecek suya erişimi olmayan insan sayısının 800 milyona yaklaştığını, bir günde açlıktan ölenlerin sayısının 94 olduğunu hatırlatan Çevik, buna karşılık bu yıl çölleşen toprak (hektar) miktarının ise 9 milyon hektardan fazla olduğunu belirterek öngörülen gıda krizine dikkat çekti.
TİKA BAŞKAN YARDIMCISI ÇEVİK: ADİL PAYLAŞIM YOK
TİKA Başkan Yardımcısı Çevik, “Bugün için dünyada gıda üretimi tüm dünyayı besleyecek düzeydedir. Ancak paylaşımda adalet yoktur, adil bir düzen yoktur. Demokrasinin olmadığı, çatışmaların yoğun olduğu Afrika ülkelerinde ilave covid 19 pandemisi, iklim değişikliği ve artan sıcaklık gıdanın teminini zorlaştırmıştır.” diye kaydetti. “Gelişmiş Ülkelerin kendilerini korumaya almış olduklarını, hububat ihracatçısı ülkelerin korumacı yaklaşımla ihracat kısıtlamasına gittiğini parası olsa da fakir ülkelerin bu nedenle gıda alamadıklarını” ifade eden Çevik, OECD Ülkesi olan Türkiye’nin kalkınma yardımları sıralamasında zirvede olmasına katkı sağlayan TİKA’nın bir yandan kriz bölgelerindeki ülkelere insani yardım götürdüğünü hatırlattı. Bunun yanı sıra TİKA’ın; açlığın yoksulluğun nedenlerinin ortadan kaldırılması ve gıda güvenliği teminine destek olunması, yoksul kesimler için gelir artırıcı faaliyetlere katkı sağlanması, eğitim alt yapısının ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, temel sağlık hizmetlerine erişim, anne çocuk sağlığı, ölüm oranlarının azaltılması ve salgın hastalıklar ile mücadelede, yeraltı ve üstü kaynakların verimli kullanılması ve temiz suya erişim, doğal afet ve savaşlarda etkin hızlı insani yardım da binlerce proje uyguladığını örnekler ile aktardı.
Çevik, Birleşmiş Milletler’in (BM) resmi kalkınma yardımlarında belirlenen hedefi Türkiye’nin, TİKA’nın gayretleri ile aştığını rakamlar ile anlattı. Refah ve bolluk içinde yaşayan kitleler yanında şu anda dünyanın bir başka bölgesinde gıda güvencesi olmayan açlıkla mücadele eden milyonlarca insan olduğunu, hayatta kalmalarına yardım etmenin insanlık görevi olduğunu vurgulayan Çevik, dostlar ile güvenli bir gelecek için amaçlarının üreterek hep birlikte var olmak olduğunu söyledi.
qha