Bosna Hersek’te Sırp partilerinin gerçekleştirdiği boykot, 20 bin hükümet çalışanının maaşlarını alamamalarına neden olabilir.
Bosna Hersek Bakanlar Kurulu’nun bugünlerde geçici finansman ile ilgili bir karar alamaması halinde Bosna Hersek kurumlarında çalışan 20 binden fazla çalışan ekim ayında maaşını alamayacak.
Bunun sebebi Bosna Hersek Parlamentosu’nun Bosna Hersek kurumlarına ayıracağı bütçeyi kabul edememesi.
Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko’nun Srebrenitsa soykırımının inkarını suç sayan bir düzenlemeyi dayatma yoluyla yasalaştırması, Bosnalı Sırp siyasetçilerin şiddetli tepkisine neden olmuştu. Bosnalı Sırp siyasi parti temsilcileri, ortak bir boykot kararı alarak Bosna Hersek’teki devlet kurumlarının işleyişini bloke etmeye başlamışlardı.
Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı’ndan (SNSD) Bosna Hersek Halk Meclisi Maliye ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dušanka Majkić (Duşanka Maykiç), Nezavisne Novine ile yaptığı mülakatta bütçenin belirlenmemesi durumunda devlet kurumların finanse edilemeyeceğini belirtti.
Demokrat Cephe’den (DF) Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Finans ve Bütçe Komisyonu Başkan Yardımcısı Dženan Đonlagić (Cenan Conlagiç), Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Dönem Başkanı Zoran Tegeltija (Zoran Tegeltiya) oturumu gerçekleştirmez ve ekim ayı için geçici finansman sağlanmazsa, tüm ödemelerin iptal olacağını belirtti. Đonlagić, bunun için Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı’nı suçladı.
Demokratik İlerleme Partisi’nden Bosna Hersek Temsilciler Meclisi ve Meclisin Finans ve Bütçe Komisyonu üyesi Mira Pekić (Mira Pekiç), eylül ayında bütçe hakkında konuşmanın anlamsız olduğunu ve bu durumun muhalefet ile bir ilgisi olmadığını belirtti ve bütçenin teknik bir sorun olduğunu ekledi.
Kaynak: Balkan News