Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından 16-18 Ağustos tarihleri arasında Kuzey Makedonya’da Türkçe Çalıştayı ve Türkçe öğretmenlerine yönelik Eğitim Semineri düzenlendi.
TİMEBALKAN
2010 yılından bu yana Türkçe eğitiminde yaklaşık 5000 öğrenci sayısı ve Kuzey Makedonya’nın en önemli devlet kurumları ile gerçekleştirdiği dil eğitim protokolleri vasıtasıyla hatırı sayılır bir ortak dil lobisi oluşturan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, 16-18 Ağustos 2021 tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın Üsküp, Ustruga ve Ustrumca şehirlerinde Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği’nin desteğiyle ve Kuzey Makedonya Eğitim Bakanlığı ortaklığında Türkçe Çalıştayı ve Türkçe öğretmenlerine yönelik Eğitim Semineri düzenledi.
Bugün başkent Üsküp’te düzenlenen öğretim çalıştayı ile eğitim programlarının kapanış programına, Kuzey Makedonya Eğitim Bakan Yardımcısı Arafat Shabani ve Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, TİKA Üsküp Koordinatörü Halim Ömer Söğüt, Kalkandelen Maarif Okulu Müdürü Ali Sedat Aslan, Maarif Vakfı Kuzey Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu yanı sıra çok sayıda öğretmen ve davetli katıldı.
Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Makedonya’da enstitümüz 11 yıldan beri var ama biz ilk defa burada hastalık sebebiyle öğretmenlerimizi Üsküp’te toplamak istedik fakat hastalık sebebiyle Makedonya genelinde onların ayaklarına giderek, Ohri bölgesine ve diğer bölgelere giderek eğitimimizi gerçekleştirdik. Burada amacımız onların sahada karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak ve biz onlara Türkçe öğretimi konusunda son metodları, son yöntemleri aktararak eğitimlerimize devam ediyoruz” dedi.
Kartallıoğlu açıkalamasının devamında, “Bugün Üsküp’te son olarak Milli Eğitim Bakanımızın katılacağı bir çalıştay düzenleyerek burada sorunları ele almak istiyoruz. Gördüğümüz en büyük problemlerden birisi öğretmenlerimizin çoğunun Türkiye’ye hiç gitmemiş olması, onları da hastalık ortamı dağıldıktan sonra Türkiye’ye götürerek kardeş okul projeleriyle, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte enstitü olarak oralardaki Türkçe eğitimine götürüp kendilerini en iyi şekilde yetiştirmelerini istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Kartallıoğlu son olarak,”Bazı öğretmenlerimizin Türkçe üzerine kendi çabalarıyla hazırlamış olduğu sözlük ve diğer öğretim materyalleri gibi çabalarına şahit olduk, bu da bizi çok mutlu etti. Onları da biz tamamlanması halinde Yunus Emre Enstitüsü olarak yayınlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Üsküp YEE Müdürü Serhat Kula basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Türkiyeden YEE’nin Türkçe biriminin kıymetli okutmanlarıyla birlikte bir kamp organize ettik. Bu kamp çerçevesinde Makedonya’nın birçok şehrinde eğitim seminerleri verdik, bunlar içerisinde 3 ana bölge belirlemiş olduk. Birtanesi Struga bölgesi oldu, bu bölge kapsamında güney ve batı Makedonya’daki bütün ana dilde Türkçe eğitim veren okulların Türkçe öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerine ayrıca Ustrumca bölgesinden yine Doğu Makedonya bölgesindeki öğretmenlere eğitimler verdik.” ifade etti.
Kula konuşmasının devamında, “Üsküp merkezli Makedonya’daki Gostivar, Kalkandelen ve Üsküp civarındaki köy okulları dahil öğretmenlerimize, eğitimlerimize devam ediyoruz. Bu eğitim kampının aslında bir sonucu olarak da bir Türkçe çalıştayı tertip ettik ve çalıştay kapsamında bu bölgedeki üniversitelerde bulunan öğretim görevlileriyle beraber çeşitli okul müdürleri bununla birlikte Kuzey Makedonya Eğitim Bakanı Yardımcısının katılımıyla Makedonya Eğitim Bakanlığı’nın bünyesindeki türkçe konusunda görevli müdürler ve ofis sorumlularının da katılımıyla ayrıca türk kurumlarından TİKA, Maarif ve TRT’nin de katılımıyla bir çalıştay tertip etmiş olduk. Bu çalıştay kapsamında Türkçe’nin bölgedeki ihtiyaçlarını gözlemlemiş aslında bir röntgen çekmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Eğitim Bakan Yardımcısı Shabani, “Umarım bu çalıştayda öncelikle sorunların masaya yatırılması, sorunlara çözüm önerileri getirilmesi, orta ve uzun vadede Türkçe eğitimdeki çözüm önerilerinin sunulacağı çalıştay olacaktır.” dedi.