Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko’nun soykırımları inkarın cezalandırılmasını öngören bir düzenlemeyi yasalaştırmasından sonra, Srebrenitsa soykırımını inkar etme vakalarında düşüş yaşandı.
BIRN BiH tarafından yayınlanan incelemeye göre Valentin Inzko’nun soykırım ve savaş suçlarını inkarın yasaklanması hakkındaki yasayı Bosna Hersek Ceza Kanunu’na eklemesinin ardından Twitter’da soykırım inkarı içerikli 70’ten fazla paylaşım yapıldı. Fakat yasanın yürürlüğe girmesiyle soykırımı inkar içerikli paylaşımlar hızlı bir şekilde azaldı.
Srebrenitsa Anma Merkezi de bir senedir medyadaki soykırımı inkar eden açıklama ve yayınları kaydediyor.
BIRN BiH, yasanın meriyet kazanmasından sonra Twitter üzerinden „soykırım“ ve „Srebrenitsa“ kelimelerini içeren, daha doğrusu Srebrenitsa soykırımı inkarı hakkındaki Bosna Hersek’ten gelen tüm paylaşımları takip etti. Bu çerçevede 23 Temmuz’dan 1 Ağustos’a kadar üç kamu yayın kuruluşunun akşam haberelerinin içeriği ve devlet adamlarının internet portallarına aktarılan açıklamaları takip edildi.
Twitter üzerinde ilk gün kaydedilen soykırımı inkar içerikli 70 paylaşım, 1 Ağustos Pazar günü dörde düştü. Siyasetçilerin Srebrenitsa’da 1995’te gerçekleşen soykırımı inkarı içeren açıklamalarının sayısı da düştü.
Srebrenitsa soykırımını beyanlarıyla inkar edenler arasında Bosna Sırp lideri Milorad Dodik, Bosna Sırp Cumhuriyeti Entitesi Savaş Kurbanlarının Eşleri Derneği Başkanı Bozica Railiç, Srebrenitsa Belediye Başkanı Mladen Gruyiçiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti entite parlamentosu üyesi Yelena Triviç, Banya Luka Belediye Başkanı Draşko Stanivukoviç, Saraybosna-Romaniya Bölgesinde Kaybolanların Aileleri Derneği’nden Milan Mandiç ve “Doğu Alternatifi” (Istočna alternativa) Vatandaşlar Derneği Başkanı Voyin Pavloviç bulunuyor.
Pavloviç, Srebrenitsa’da her sene üzerinde savaş ve soykırım suçluları Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç’in resimleri bulunan afişler asıyor. Mladiç ve Karaciç, Srebrenitsa’da işledikleri savaş suçlarından dolayı Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Inzko’nun Bosna Hersek Ceza Kanunu’na eklediği soykırımın inkarını cezalandırma yasasına göre, soykırımı inkar ve nefret içerikli afişleri asan ve broşürleri dağıtanlara en az bir sene hapis cezası verilecek.
Inzko, Ceza Kanunu’na ekleme yaptığını açıkladıktan bir gün sonra 24 Temmuz’da, BIRN BiH gazetecileri o güne kadar yapılan soykırımı inkar içerikli paylaşımların neredeyse yarıya kadar azaldığını kaydetti.
Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Srebrenitsa’da işlenen savaş suçundan dolayı 48 kişiyi 700 seneden fazla hapis cezasına ve 5 kişiyi müebbet hapis cezasına çarptırdı. Mahkemenin son nihai kararıyla birlikte Bosna Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin üst düzey Sırp yetkililerinin Srebrenitsa’nın Boşnak siviller aleyhinde soykırım gerçekleştirdiği kanıtlandı.
Soykırımı inkar yasası, Srebrenitsa soykırımını inkar edenlerin 6 aydan 5 seneye kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Kaynak: Balkan News