Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin serbest bırakılma talebini reddetti.
Bağımsızlığını 2008’de ilan eden Kosova’nın ilk cumhurbaşkanı olan Thaçi ile tutuklanan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski liderleri Veseli, Selimi ve Krasniçi hakkındaki iddianame, mahkemenin 26 Ekim 2020’de yaptığı ön oturumda kabul edilmişti. Bunun üzerine Thaçi serbest bırakılma talebinde bulundu.
Thaçi, daha önce mahkemeye yaptığı müracatta ev hapsinde olacağının garantisini veren iki ülkeden birine sevk edilmeyi ve orada mahkemenin öngöreceği koşullar çerçevesinde yaşamayı talep etmişti.
Thaçi, talebinde o ülkenin hem mahkemeyi finanse ettiğini hem de NATO üyesi olduğunu belirtti. Resmi bilgilere göre mahkemeyi finanse eden ülkeler arasında Kanada, İsviçre, Norveç, Türkiye ve ABD bulunuyor ve aralarında sadece İsviçre NATO üyesi değil.
Mahkeme, üçüncü bir ülkenin garantisinin Thaçi’nin serbest bırakılmasi riskini düşürmediği gerekçesiyle Thaçi’nin talebini reddetti.
Yargıç Nikola Giyu, Thaçi’nin serbest bırakılması ihtimalinde tekrar suç işleme olasılığının büyük olduğunu belirtti. Thaçi’nin avukatı Greg Kiho’nun önceden belirttiğine göre Thaçi gözaltının uzatılması kararına itirazda bulunacak.
Lahey’deki özel savcılık, Thaçi ve diğerleri hakkında Kosova’daki savaşta insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri gerekçesiyle 24 Haziran’da iddianame hazırlamış ve yetkili özel mahkemeye sunmuştu.
İddianamede adı geçen kişilerin, 100 kişinin ölümünden sorumlu oldukları öne sürülürken, şüphelilerin cinayet, sürgün ve işkence gibi savaş suçlarıyla da itham edildikleri bildirilmişti.
Thaçi, aleyhindeki suçlamaları reddediyor.
Kaynak: Balkan News