Sanayileşmiş 7 ülkeyi bir araya getiren G7 Zirvesi Japonya’nın ev sahipliğinde Ise-Şima’da düzenlendi.
İki günlük zirvenin sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde, küresel ekonomik büyümenin potansiyelin gerisinde olduğu ifade edilirken, zayıf büyüme riskinin sürdüğü, jeopolitik anlaşmazlıklar, terörizm, sığınmacı krizi ve diğer zorlukların küresel sisteme zarar verdiği belirtildi.
Sığınmacı krizi
Bildiride, büyük ölçekli mülteci ve göçmen hareketlerinin küresel bir zorluk olduğu ve küresel bir müdahaleyi gerektirdiği aktarılarak, “Mülteciler ve yerlerinden edilmiş insanlar ile onları misafir eden toplumların acil ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için küresel yardımı artırmayı taahhüt ediyoruz” ifadesi kullanıldı. G7’nin, finansal ve teknik desteği artırmaları konusunda uluslararası finansal kuruluşları ve bağışçıları desteklediği bildirildi.
Sığınmacı sayısının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek sayıya ulaştığına işaret edilen bildiride, sorunun kaynağında bulunan Suriye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde nihai çözümün ancak sürdürülebilir bir siyasi geçiş ile sağlanabileceği savunuldu.
Terörle mücadele
Terörün her türlüsünün güçlü bir şekilde kınandığı belirtilirken, DAEŞ, El Kaide ve diğer terör örgütlerinin düzenlediği saldırıların barış ve uluslararası güvenliği ciddi şekilde tehdit ettiğinin altı çizildi.
Terör tehdidi ile mücadelenin, özel sektör, sivil toplum ve kurumlar ile işbirliği içerisinde aktif bir şekilde sürdürülmesi çağrısı yapılırken, G7’nin terör ile mücadelede “lider rol oynayabileceğinin” altı çizildi.
G7 Terörle Mücadele Eylem Planı oluşturularak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) çalışmalarını destelemek üzere, bilgi paylaşımı, sınırların güvenliğini artırma, uçuş güvenliği, terör finansmanı ile mücadele gibi konularda kapasitenin güçlendirileceğine vurgu yapıldı.
Ukrayna-Rusya
Ukrayna’daki çatışma ortamının sadece diplomatik yollardan çözülebileceğine dikkat çekilip, bu ülkenin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının, uluslararası hukuk çerçevesinde garanti altına alındığı bir çözüm bulunması çağrısı yapıldı.
Rusya’ya uygulanan yaptırımların, Minsk Anlaşması’nın gereklerine ve Ukrayna’nın egemenliğine saygı duymasına bağlı olduğu hatırlatılarak, Ukrayna sorunun çözüme kavuşması adına uzun vadeli desteğe hazır olunduğu aktarıldı.
Ortadoğu barış süreci
Bildiride, taraflara “İki devletli çözüme” engel teşkil edecek “gerginliği tırmandırmaktan kaçınma” çağrısı yapılarak, Paris’te düzenlenecek Dışişleri Bakanları Konferansı’nın da memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Suriye
Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun çabaları doğrultusunda ülkedeki tüm düşmanlıklara son verilmesi çağrısı yapılırken, Suriye rejiminin sivilleri hedef alan saldırılarının kınandığı kaydedildi. Rusya ve İran’ın, rejime, sivillere yönelik saldırılarını durdurma çağrısı yapmasının beklendiği kaydedildi. Cenevre Konferansı çerçevesinde bu ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması çağrısı yapıldı.
Kaynak: AA