“FETÖ’nün yurt dışındaki yapılanmasının çökertilmesi doğrultusundaki çalışmalarımız kararlıkla sürdürülecektir”

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, büyükelçilik konutunda düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle açıklamalarda bulundu.

TİMEBALKAN

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, bugün düzenlediği basın toplantısında yeni nesil bir terör örgütü olan Fetullahçı terör örgütü tarafından planlanan 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçtiğini ve bu tarihin de Türkiye’de demokrasi ve milli birlik günü olarak idrak edildiğini söyledi.

Yurtdışında da yapılanması bulunan FETÖ’nün kanlı girişimini sadece Türkiye’de değil tüm dünyada unutulmaması ve hatırlanması büyük önem taşıdığını kaydeden Sekizkök, FETÖ yapılanması hakkında bilgi verdi.

Sekizkök, “Esasen 15 Temmuz’un arka planının anlaşabilmesi için FETÖ’nün 10 yıllar boyunca okul ve dershanelerde genç beyinleri manipüle ederek devlet kurumlarına yönelik sızma girişimlerini göz önünde bulundurmamız gerekir. FETÖ devletin tüm kurumlarına kendi mensuplarını yerleştirmeyi kamu kaynaklarını ve otoritesini örgüt çıkarları doğrultusunda kullanmayı, siyasi nüfus tesis etmeyi hedeflemiştir. 15 Temmuz darbe girişimi FETÖ terör örgütünü devleti ele geçirme yönündeki nihai amacı olan hamlesi olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminde halkın sokağa döküldüğünü ve 251 vatandaşın şehit olduğunu 2 binden fazla vatandaşın yaralandığını belirten Sekizkök, “Türk halkı demokrasimize ve anayasal kurumlarımızı ortadan kaldırmayı hedefleyen darbe teşebbüsünü sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde sonuçsuz bırakmıştır. Türkiye’nin geçilmez olduğunu göstermiştir. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde devletimizin temel önceliklerinden biri yurt içinde ve yurt dışında terör örgütü FETÖ yapılanmalarının tasfiye edilmesi olmuştur.” şeklinde konuştu.

FETÖ terör örgütünün yurtdışındaki hareket alanını daraltılması, mensuplarının adaletten kaçmalarının ve para transferlerinin engellenmesi amacıyla Türk makamlarınca idari tedbirler ve adli süreçleri devreye sokulduğunu hatırlatan Sekizkök, “FETÖ’nün yurtdışındaki mensuplarına yönelik Türkiye’de açılan soruşturmalar kapsamında yabancı ülkelere sınır dışı ve iade taleplerimiz iletilmiş bulunmaktadır. Yabancı muhataplarımıza FETÖ’nün küresel bir tehdit olduğunu ve bulunduğu ülkeler bakımından da tehlike oluşturduğunu anlatıyoruz.” diye konuştu.

FETÖ’nün yurtdışı yapılanmasında ve manevra alanında ciddi bir daralma yaşandığına dikkati çeken Sekizkök, “Kuzey Makedonya’ya gelince eğitim kurumu ve ticari işletme gibi kimliklere bürünen FETÖ yapılanmaları bu ülkede varlıklarını sürdürmektedir. Kuzey Makedonya makamlarına FETÖ yapılanmalarına müsade edilmemesi ve FETÖ iltisaklı şahısların sınır dışı edilmeleri yönündeki taleplerimizi her vesileyle aktarıyoruz. Kuzey Makedonya’daki FETÖ yapılanmalarının faliyetlerinin son verilmesi ve FETÖ iltisaklı şahısların sınır dışı edilmeleri, terörle mücadele alanında ikili mücadele bakımından somut adımlar olacaktır. Ben bu vesileyle bu yöndeki beklentilerinizi burada yinelemek istiyorum. FETÖ’nün yurt dışındaki yapılanmasının çökertilmesi doğrultusundaki çalışmalarımız kararlıkla sürdürülecektir.” ifadelerini kullandı.

“86 kişi ile ilgili sınır dışı talebimiz var”

Bir gazetecinin, Kuzey Makedonya makamlarına iletilen iade talepleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Sekizkök, öncesine kıyasen iade talepleriyle ilgili dosyaların epeyce arttığını söyledi.

Sekizkök, “Hali hazırda 86 kişi ile ilgili sınır dışı talebimiz vardır. Bunların Kuzey Makedonya’dan sınır dışı edilmesi, bu kişilerden 20’sinin aynı zamanda bize iade edilmesini talep etmiş bulunuyoruz. Bu dosyaların hepsi Kuzey Makedonya makamlarına iletilmiş bulunmaktadır fakat şu güne kadar ne sınır dışı taleplerimiz ne de iade taleplerimiz ile ilgili herhangi bir adım atılmadı Kuzey Makedonya tarafından.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye – Makedonya ilişkileri sağlam temeller üzerine durmaktadır

Türkiye’nin iade talebinin gerçekleşmemesinin iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Büyükelçi Sekizkök, “Bizim ilişkilerimiz tek bir dosyanın akıbetine bağlı değildir. Türkiye Makedonya ilişkileri sağlam temeller üzerine durmaktadır. Biz FETÖ konusunu gündemde tutmakla aslında meşru bir talebimizi dile getirmiş oluyoruz. Sadece Makedonya bakımından değil FETÖ Türkiye’de adaletten kaçan dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye her zaman onların peşinde olacaktır. Bu ister FETÖ olsun ister başka terör örgütü olsun biz hukukun icaplarını yerine getiriyoruz.” tanıtını verdi.

Türkiye’nin bu dosyaların akıbetinin neticelendirilinceye kadar takipçisi olacağını belirten Sekizkök, adaletten kaçanların hesap vermeleri sağlanmaz ise uluslararası toplumun adalet duygularının törpüleceğini, incineceğini ve adalete güven kalmayacağını belirtti.

Read Previous

Yunanistan’da günlük Kovid-19 vakaları 10 kat artınca hükümet sert tedbirlere yöneldi

Read Next

15 Temmuz Süreci- Kardeş Topluluklar ve Dünyada FETÖ Faaliyetleri