Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) “20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri” Kazakistan’ın Türkistan şehrinde sahiplerini buldu. Eğitim ve kültür alanında Balkan Türklerine yaptığı hizmetler nedeniyle Abdülhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi (ADEKSAM) da ödül aldı.
Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) “20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu. Daha önce Lefkoşa, Bakü, Üsküp, Newyork ve Bişkek gibi kentlerde gerçekleşen ödül töreninin bu yıl ki adresi Kazakistan’ın Türkistan şehri oldu.
‘Hoca Ahmet Yesevi Yılı’ ve ölümünün 850. Yılı anısına UNESCO tarafından 2016’nın “Hoca Ahmet Yesevi Yılı” ilan edilmesinin ardından, ölümünün 850. Yılı anısına Türkistan’da düzenlenen ödül törenine Türkiye’den ve Türk dünyasından bilim, sanat ve fikir adamları katıldı. Türk Dünyasının 25. Yılı paneli ve TÜRKSAV üyesi ressamlarının eserlerinden oluşan serginin de yer aldığı program renkli görüntülere sahne oldu.
Türkistan ve Türk dünyası için son derece önemli bir gün yaşadıklarını dile getiren Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Velihan Abdibekov ve Eş Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kutalmış’ın konuşmalarının ardından katılımcıları selamlayan TÜRKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Akengin, Türk dünyasının kültür ve gönül birliğine vurgu yaparak, yaşanacak yeni 25 yılda taşların yerine daha sağlam oturacağını söyledi.
Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Kazakistan’ın Türkistan kentindeki yerleşkesinde düzenlenen törende konuşan Akengin, bu yıl ki töreni Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşadığı topraklarda gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Türkistan buluşmasına destek veren TİKA Başkanlığı’na, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı’na ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na teşekkür eden TÜRKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Akengin, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Türk dünyası birliği bu köklü kültür dünyasının üzerinde yükselecektir”
“Vakfımızın bu çalışmalarındaki amaçlardan biri büyük Türk dünyası potansiyelini sergilemekse diğeri de gelecek kuşaklara sunulabilecek yol haritasına katkı sağlamaktır. Bu alandaki asıl hedefin Türk dünyası birliğinin sağlanması olduğunu söyledikten sonra altını çizerek belirtmek istediğimiz hususlar şunlardır: Türk dünyası birliği fikrinde sınırların, yönetimlerin, bayrakların tekliği hiçbir zaman söz konusu değildir. Hedeflenen birlik iş, gönül, kültür, ideal ve güç birliğidir. Bir başka deyişle enerjinin sinerjiye dönüştürülmesidir. Bunu temel harcı ise benzeri hiçbir birliktelikte bulunmayacak derecedeki ortak kültür zenginliğidir. Türk dünyası birliği bu köklü kültür dünyasının üzerinde yükselecektir. Yaşanacak yeni 25 yılda taşların yerine daha sağlam oturacağını ümit etmek için sebepler çoktur. İnanırsak olacaktır.”
Konuşmaların ardından “20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri” sahiplerine takdim edildi.
Türkiye Azerbaycan ilişkileri ve Türk dünyasının sorunları karşısındaki cesur tavrı dolayısıyla Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye Kırgızistan ilişkilerine diplomatik katkıları nedeniyle Büyükelçi Dr. Bahtıgül Kalambekova, eğitim ve kültür alanında Balkan Türklerine yaptığı hizmetler nedeniyle Abdülhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi (ADEKSAM), yurtdışı Türkler ve akraba toplulukları ile ilgili gerçekleştirdiği etki ve kalıcı hizmetler nedeniyle TİKA Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, eserlerinde insan ve tabiat ilişkilerini ince bir hicivle ele alan Kazak yazar Marhabat Baygut, Türk dünyasında ortak eğitim hedefleri için gerçekleştirdiği hizmetler nedeniyle Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Türk toplumunu özüyle buluşturma etkisi uyandırması ve başarılı görsel efektler nedeniyle TRT “Diriliş Ertuğrul” Yapımcısı Mehmet Bozdağ, Türk Dünyası Vatandaşlığı Projesi nedeniyle Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, yerel-millî ve evrensel unsurları bir araya getiren Baksı Müzesi’nin kuruluşundaki hizmetleri nedeniyle ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Türk dili ile ilgili eserleri ve çalışmaları nedeniyle Dr. Yusuf Gedikli, sanat eserleri üretimi nedeniyle ressam Prof. Dr. Alaybey Karoğlu ve Türkiye’nin millî birliğinin tehlikeye düşmesi karşısında ortaya koydukları tavır ve hizmetler nedeniyle Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen “20. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri”nin sahipleri oldu. Bu yılın özel ödülleri ise; nükleer karşıtı kampanya öncülerinden, çevrebilimci, Kazak şair ve yazar Olcas Süleymanov, gazeteci yazar Mevlüt Uluğtekin Yılmaz ve Türkiye’den yerel yönetici Necmi Çamaş’ın oldu.
Kaynak:Bbayburtpostasi