Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti entitesinin Sırbistan ile işbirliği içerisinde Drina nehri üzerinde inşa etmeye başladığı hidroelektrik santrali, Bosna Hersek’te merkezi yönetimin sert tepkisine neden oldu.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç, 17 Mayıs Pazartesi günü Bosnalı Sırp yetkililerle birlikte Bosna Hersek’in doğusundaki Foça kentinde 93 MW kapasiteli bir santralin temel atma törenine katıldı.
Bu girişimi eleştiren Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç, Sırbistan’ın Bosna Hersek devletinin onayı alınmaksızın Bosnalı Sırp yerel idarecilerle Drina üzerine santral yatırımı yapmasının iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkileri üzerine şüphe düşürdüğünü söyledi. Açıklamasında Turkoviç, “Sırbistan hükümeti, Bosna Hersek devletinin onayı olmayan ve Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin aleyhte karar verdiği santral projesine dahil olarak sadece ekonomik açıdan risk almakla kalmıyor, aynı zamanda iyi komşuluk ilişkilerine de zarar veriyor. Bosna Hersek’in her iki ülkenin vatandaşlarının istifadesine olacak ortak proje ve yatırımlara her zaman kapısı açıktır fakat bu sadece anayasaya, kanunlara ve Bosna Hersek’in kurumlarına saygı gösterilmesi kaidesiyle mümkün” diye konuştu.
Dört yılda tamamlanması ve 200 milyon Avro’ya mal olması beklenen projenin ileri safhalarında Drina nehri üzerinde iki santral daha inşa edilmesi planlanıyor. Temelleri Sırbistan Başbakanı Brnabiç’in katılımıyla atılan Buk Bijela hidroelektrik santrali, proje kapsamında inşa edilmesi planlanan üç santralin en büyüğü olacak ve santral, 200 metre uzunluğunda bir baraj ihtiva edecek.
Sırp Cumhuriyeti (RS) yetkililerinin Drina üzerinde santral inşa projesi, Bosnalı parlamenterler tarafından projeye karar verme yetkisinin yerel yönetimlere değil devlete ait olduğu vurgusuyla anayasa mahkemesine taşınmıştı.
Drine nehrine sınırı olan üç ülke Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ’da çok sayıda çevreci, santrallerin çevreye zarar vereceğini söyleyerek projeye karşı çıkıyor.
Kaynak: Balkan News