Bulgaristan organik ürünlerine hem yurt içinden hem yurt dışından büyük talep

Bloomberg TV’de yayınlanan “Geliştirme Aşamasında” programına konuk olan organik üretim yapan bir firmanın yöneticisi Nikolay Vılkanov, “Organik üretim bir iş ve felsefe, emir veya kararname ile emredilemez. Bununla birlikte fon tahsis etme stratejisi tamamen yanlış ve üretim birimlerine katma değer katmadan onları yapay olarak bozmakta” diye kaydetti.

Vılkanov, “Bulgaristan’da bir arıcı, 50 kovana sahipse ve bunlardan, örneğin, bir kovandan 10 kg bal elde ederse büyük bir organik bal üreticisi olarak kabul edilir. 20 kovana sahip, ancak bir kovandan 30 kg bal elde eden arıcı ise büyük bir organik bal üreticisi olarak kabul edilmez” diye örneklendirdi.

Vılkanov, Bulgaristan’ın fındık, kiraz, erik, elma ve armut da dahil olmak üzere hem uluslararası hem de ulusal düzeyde büyük talep gören organik olarak üretilmiş bir dizi ürüne sahip olduğu yorumunu yaptı. Ancak ülkemizin organik üretim açısından önemli ölçüde geride kaldığı kategorinin hayvancılık sektörü olduğunu söyledi.

Vılkanov, “Bu, özellikle neredeyse hiç organik üretimin olmadığı süt ürünleri sektöründe geçerli. Pek çok alan için organik üretim teknolojisine sahip değiliz ve sektörü Avrupa Birliği’nin (AB) stratejisinde belirtilen şekilde geliştirmek istiyorsak bu çok ciddi bir zorluk” dedi.

Organik üretici, “Ülkemizde organik üretim için teknoloji açığı çok büyük” dedi ve AB’deki tarım arazilerinin % 25’inin organik tarım alanı olmasına yönelik AB’nin 2030’a kadar stratejisinin uygulanacağına dair şüphelerini dile getirdi. Vılkanov, “Bulgaristan için bunun imkansız olduğu konusunda eminim” dedi.

Organik üretici, “İşin güzel yanı tarımın nesiller arası bir değişim göstermesi ve sektöre yönelen gençlerin farklı bir görüşe sahip olması. Ancak özel sektör, devlet, araştırma enstitüleri ve deney istasyonları arasında sinerji oluşturmak lazım. Bu, sektöre girmek isteyenlerin gerekli bilgi ve becerilere sahip olabilmeleri için gerekli” diye kaydetti.

Program konuğu, organik olarak neyin üretildiğini, satıldığını ve ihraç edildiğini bilmeden organik üretim politikası yapmanın imkansız olduğuna da işaret etti. Sektörden sorumlu çok sayıda kurum ve kuruluş olmasına rağmen böyle bir istatistiğin bulunmadığına dikkat çekti.

Kircaalihaber

Read Previous

Kuzey Makedonya’daki yol gişelerinin Sırbistan vatandaşlarına ücretsiz olması planlanıyor

Read Next

Kosova’da seçim yasasında değişiklik ve düzenleme önergesi Bakanlar Kurulu’ndan geçti