Nüfusu az milletlerin temsilcileriyle “Nüfus Sayımı” toplantısı yapıldı

Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Kurumu’nda, Toplulukların Haklarını Gerçekleştirme Ajansı (THGA) tarafından nüfusu az milletlerin temsilcileriyle “Nüfus Sayımı” toplantısı gerçekleştirildi.

TİMEBALKAN

Toplantıya Devlet İstatistik Kurumu Müdürü Apostol Simevski, Toplulukların Haklarını Gerçekleştirme Ajansı (THGA) Müdürü Eran Kurtiş, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) Genel Başkanı Hüsrev Emin ve diğer nüfusu az milletlerin temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Devlet İstatistik Kurumu Müdürü Apostol Simevski, nüfus sayımı için dini topluluklardan ve göçmenlik bürosundan destek aldıklarını söyledi.

Simevski, “Nüfus sayımının yapılması ekonomik kalkınma, eğitim politikası, sağlık politikaları ve yurtdışına göç edenlerin sayısı hakkındaki veriler için önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Ajans Müdürü Kurtiş de Devlet İstatistik Kurumu’na nüfus sayımı sürecindeki mükemmel iş birliği için teşekkürlerini iletti.

Ajans olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Kurtiş, sayım materyallerini giriş bölümünde belirtilen 5 dile çevirdiklerini söyledi.

MATÜSİTEB Genel Başkanı Emin ise toplantıyı düzenleyenlere teşekkürlerini iletti ve düzenlenen Kuzey Makedonya Türkleri Sayım Değerlendirme Çalıştayı ile ilgili bilgi verdi.

MATÜSİTEB olarak ülkedeki tüm nüfus sayımı süreçlerini yakından takip ettiklerini kaydeden Emin, ülkedeki Türk halkı olarak bazı kötü tecrübelere sahip olunduğunu ve belli başlı soru ve uyarılar olduğunu söyledi.

Nüfus sayımının çok daha önce yapılması gerektiğine dikkati çeken Emin, “(Devlet İstatistik Kurumu) Müdürün bunun siyasi bir operasyon olmaması isteğini dile getirmesine rağmen devam eden süreç bunun tam aksine siyasi bir operasyon olduğuna inanmamıza neden oluyor.” diye konuştu.

– Tanıtım materyallerinin sadece 2 dilde olmasına tepki

Bu tarz toplantıların sayım yasası getirilmeden önce yapılması gerektiğine vurgu yapan Emin, “İlk iki büyük parti ve topluluk çift imzalı kararlarıyla daha küçük topluluklara karşı ayrımcılık yapılıyor. İkinci olarak bu operasyonda adil temsil sağlamak için sayım görevlileri ve eğitmenlerin sayılarına dikkat edilmeli.” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum teşkilatı olarak Devlet İstatistik Kurumu’na yardım olmak istediklerini aktaran Emin, “Yurtdışında sayım başlamasına rağmen tanıtım malzemeleri sadece Makedonca ve Arnavutça dillerinde. Diğer dillerde tanıtım materyalleri yokken sayım formlarının 7-8 dilde olacağını söylemek mantıksızdır. Yurtdışındaki vatandaşlar Makedonca veya Arnavutça biliyor olabilir, ancak başvuruyu anlayacak kadar bilmeyebilirler.” diye konuştu.

– Kuzey Makedonya Türk halkının endişeleri dile getirildi

Metodoloji ve yönetmeliklerle geç kalındığının altını çizen Emin, toplantıda şu soruları yöneltti:

“Nüfus sayımı hakkında kamuya açık bilgi edinme stratejiniz nedir, çünkü kamuya açık olarak talimatlar, kurallar veya metodolojiye hala ulaşamıyoruz. Vatandaşlara bu süreçte nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıklamak için özel bir kamu bilgilendirme talebine mi ihtiyacınız var? Şu ana kadar ki bilgilere göre en azından Türkler için saymanlarda adil temsil gözleniyor ancak bölgesel ve ulusal eğitmenler için adil temsilin gözetilip gözetilmediği bilgisine sahip değiliz. Bölgesel nüfus sayım komisyonlarında da eşit temsilimiz olacak mı? 2011 yılındaki kötü tecrübeden yola çıkarak sayımda kullanılacak gerekli teknik ekipmanlar bölgeye zamanında ulaşacak mı?”

Toplantının devamında Rom temsilcisi ile MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin arasında Ustrumca’da yaşayan soydaşlar üzerinden sözlü münakaşa yaşandı. Konunun siyasi olduğu gerekçesiyle tartışma uzamadan sona erdi.

Read Previous

“Kosova Türkçe Atölyesi” yarışması başvuruları başladı

Read Next

Arnavutluk Başbakanı Rama’dan heyecanlandıran hastane paylaşımı