Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Eski devlet sayım komisyon üyesi Salih Murat sayımlarla ilgili TİMEBALKAN’a önemli açıklamalarda bulundu.
Seyyid EMİN / TİMEBALKAN ÖZEL
Anayasa Mahkemesi Başkanı ve eski devlet sayım komisyonu üyesi Salih Murat’ın haber sitemizin “Kuzey Makedonya’nın gelmiş geçmiş en üst düzey Türk hukukçusu olarak 20 yıl sonra gerçekleştirilecek olan Nüfus Sayımı’nın Türkler için önemi nedir? Nüfus Sayımı’nı hukuki açıdan ele alabilir misiniz?” sorusuna madde madde vermiş olduğu cevabı ilginize sunuyoruz:
“Kıymetli dostlarım, hatırlanacağı üzere son dokuz yıl zarfında, kısa bilgilendirme paylaşımlarının dışında bağımsızlık ilkesine saygı duyarak hiçbir zaman günlük gelişmeler için paylaşımında bulunmadım.
Hatırlanacağı üzere, şu an bulunduğum görevimden önce 2011 yıllında yapılması planlanan nüfus sayımları sürecinde, Makedonya Türklerini temsilen Sayın Hafsa Kakel hanım efendi ile birlikte Devlet Sayım Komisyonu üyeliği görevini bir yıl yaptık.
⏺Bundan hareketle, Sayımlar bizim hepimizin, milli bir hakkımız, varlığımızın, benliğimizin ve geleceğimiz garantisi alacak bir eylem olduğu için, bu dönemde bu ilkemi kırmak, milli ve vatani bir görevdir.
⏺Sayımlara katılım zorunluluğu, aktif rol almamız, bilgilendirme hakkımız, tüm kişi ve kurumların bu hakka saygılı ve hukuki çerçevede uymaları en önemli kişisel haklardan sayılmakta.
⏺Sayımlar, Demokratik bir Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde üçüncü kurucu unsur olan Türker’in tapusu sayılmaktadır. Onun için tapumuzu, namus ve şerefimizi, benliğimizi ve milli kimliğimizi kimseye yedirmememiz gerekmektedir.
⏺Bu süreçte Kuzey Makedonya’yı bir bütün olarak kucaklamamız, değişik farklılıkları, ağızları ve bölgesel ortamları bir zenginlik olarak görmeli, TÜRKLER olarak tek milli bir görüş ve milli bir duruş sergilememiz gerekmektedir.
Gerçekleşecek olan Sayımlarda oranımızın artmasıyla kazanımlarımız büyük olacak:
➡️Anayasal temel hakkımız olan hakça ve orantılı kaliteli temsil ilkesiyle kamu kurumlarında, islam birliğinde ve yerel idarelerde iş ve temsil oranının artmasına;
➡️Türkçenin bu gün yerel çapta yarın ise diğer dillerle beraber tüm Kuzey Makedonya’da resmiyetini ve kullanımını sağlanmasına;
➡️Kuzey Makedonya Meclisinde ve belediye konseylerinde temsil oranımızın artmasına;
➡️Sayımızın artması Milletvekili seçim yasasının ve Belediyeler sınırlar kanununun değişmesine büyük ön zemin olacağını;
➡️Anadilimizde ilkokul ve orta okul eğitim hakkımızın korunmasına, yeni sınıfların açılmasına, yeni öğretmen ve diğer kadroların artmasına;
➡️Nufüsümüzün çokluğu, başkalarının üzerimizde planladıkları asimlasiyon ve dejenere politikaların bertaraf edilmesine;
➡️Başkalarının bizim milli ve manevi kimliğimizin, tarihimize bakışı ve algısının değişmesine;
➡️Kültür ve tarih mirasımızın korunmasına, ve turizmin gelişmesine etki edecek;
➡️Bayrağımızın bugün yerel çapta daha çok belediyelerde, yarın ise tüm K. Makedonya’da diğer bayraklarla beraber dalgalanmasına vesile olacaktır;
➡️Başta Rumeli Türk varlığı, Ana devletimiz ve büyük Türk dünyasına büyük moral ve katkı sağlanmasına, ve
➡️Kuzey Makedonya ve Türkiye arasında var olan dostane ilişkileri ve köprüleri daha üst seviyeye taşıyacak en büyük unsur olarak K. Makedonya Türk varlığının oranı en büyük rolü oynatacaktır.”