Mehmet Ali Bolat: ‘Onlar muhacir biz ensar’

Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği’nin de üyesi bulunduğu UDEF tarafından düzenlenen ‘9.Uluslararası Öğrenci Buluşması’ 28 – 29 Nisan tarihlerinde Edirne Tarihi Rüstempaşa Kervansarayı’nda gerçekleştirildi.

Asip Asim, Saranda Yusuf / TİMEBALKAN, Edirne

Etkinlikte, Suriye, Afganistan, Yunanistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Arnavutluk, Somali, Makedonya, Kosova, Cezayir, Kırım ve Karadağ’dan öğrenciler kendi ülkelerinin kültürlerini tanıttılar.

1

Makedonya standında Üsküp’te yayımlanan Köprü ve Kardelen dergileri de yer aldı.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Bolat, TİMEBALKAN’a yaptıkları çalışmalar hakkında özel açıklamalarda bulundu.

Bolat, “UDEEF – Uluslararası Öğrenciler Federasyonu 52 derneğin bir araya gelmiş halidir. Turkiye’ye gelip eğitim alan  uluslararası öğrencilere bakan, onlarla ilgilenen, onlarla beraber olan bir federasyon bir toplu kurumuz. Turkiye’de 186 ülkeden 110.000 uluslararası öğrencilerimiz var. Bize federasyon olarak bağlı dernek temsilcilikleriyle beraber bu öğrencilerle ilgileniyoruz. Türkiyeli öğrencimiz yok, mültecimiz yok, başka bir alanla çalışmıyoruz, sadece ve sadece Türkiye’ye gelip lise, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan uluslararası öğrencilerle ilgileniyoruz. 12 yıldır bu alanda faaliyet gösteriyoruz.” dedi.

‘Onlar muhacir biz ensar’

Öğrencilerin herşeyleriyle ilgilendiklerini kaydeden Mehmet Ali Bolat, “Öğrencinin Türkiye’ye ilk gelişinde havaalanından kaşılamadan tutun da mezun olup gidene kadar arada 5 ila 10 yıl Türkiye’de kaldığı dönemde o ‘muhacir’ biz ‘ensar’, o ‘misafir’ biz ‘ev sahibi’yiz. Uluslararası öğrencilere yönelik Türkçe kurslarımız, üniversiteye hazırlık kurslarımız, çeşitli bölümlerle alakalı eğitimler, dil kurslarımız, ülke tanıtım programlarımız var. Geziler, piknikler, tiyatro gösterleri, sinema yani uluslararası öğrencilere güzel bir atmosfer sunacak her türden faaliyetlerimiz var. Düzenlenen uluslararası öğrenci buluşmasının 9 yıl devam ettiğine vurgu yapan Bolat, “Bu yıl düzenlediğimiz öğrenci buluşması, 7 ülkede 43 ayrı şehirde yapılıyor. Öğrenci buluşmasının birinci amacı Türkiyede’ki eğitim gören uluslararası öğrencilerin varlığını ortaya çıkarmak, onlar hakkında kamuoyunu bilgilendirmek çünkü uluslararası öğrenciler Türkiye’de bilinmiyorlar, tanınmıyorlar. Bu yüzden de üniversitede, yurtta, sokakta her yerde turist, mülteci ya da kaçak zannediliyorlar. Biz diyoruz ki hayır! Türkiye’de uluslararası öğrenciler var ve onlar eğitim için gelen kaliteli insanlardır. Başta en üst seviyede başarılı kardeşlerimizin görevi onlarla beraber olmak, onların Türkiye’de en iyi şekilde eğitim almasını sağlamaktır. Kamuoyuna bunu hatırlatmak için çalışmalar yapıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla da hem Türkiye’deki öğrenciler, hem mezun olup gidenler Türkiye ile ilişkilerini devam ettiriyorlar. Türkiye’nin şu an 60 bin mezunu var dünyanın dört bir tarafından. Onlarla irtibatlarımız devam ediyor. Buradaki amacımız tabi ki kardeş olmak çünkü biz de Hz. Adem’den bu güne kardeş ve insanlık ailesinin bir ferdiyiz, kardeşiz. Ayrıca Müslümanlar olarak tüm İslam dünyası kardeştir. Türkiye’ye gelen öğrencilerin bir çoğunluğu zaten müslüman, bir çoğunluğu Türkçe konuşuyor, ortak kültürümüz var, ortak tarihimiz var, bütün bunları beraber yaşamak istiyoruz. İşte öğrenci buluşmasında bunu görüyoruz. Mesela Makedonya’nın standında Makedonya’yı tanıyoruz, onları gündeme getiriyoruz. Edirneliler bu standları iki saat gezdiklerinde 20 ülkeden yüzlerce öğrenciyle tanışacaklar ve oranın kütürünü tanıma fırsatı yakalayacaklar. Dolayısıyla uluslararası öğrenciler hem ülkelerini Türkiye’ye getiriyorlar, hem de mezun olup gittiklerinde Türkiye’yi kendi ülkelerine götürüyorlar ve arada köprü oluyorlar. Biz eğer kardeş olacaksak beraber ticaret, siyaset, kültürel çalışma yapacaksak en onemli aradaki bağlantıyı kuran Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu olarak bu alanda çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

2

‘Uluslararası öğrencilerin durumlarının her alanda iyileşmesi için gayret ediyoruz’

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve halktan alınan tepkilere de değinen Mehmet Ali Bolat şu ifadeleri kullandı:

“Programa gelip katılan uluslararası öğrencileri tanıyan herkes memnun oluyor. Şunu söyleyebilirim somut olarak, 12 yıl önce bu işe başladığımızda, uluslararası öğrencilerin çok büyük sıkıntıları vardı. Resmi engeller, ikamet sıkıntıları, maddi yoksunluklar vs. Fakat şu anda devam eden bu türden buluşmalar vesilesiyle öğrenciler tanındıkça, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı – YTB kuruldu. Diyanet Vakfı’nın çalışmaları, diğer STK’ların çalışmaları, üniversitelerin çalışmalarıyla beraber uluslararası öğrenciler tanındıkça problemler de azaldı. Eskiye nazaran şu anda üniversiteye başvuru problemi yok, online başvuru sistemi var. Dünyanın her tarafından online olarak Turkiye’de eğitim görmek için başvurabilirsiniz. E-vize alarak gelebilirsiniz,  geldiğinizde ikamet alabilirsiniz. Önceden 6 ayda bir kere ikamet yenilemek gerekiyordu şuan 4 yıl ikamet alabilirsiniz. Sokakta insanlar sizi tanıyor, önceden STK’ların yurtlarına uluslararası öğrencier alınmazdı. Yabancı diye ‘ben bu Tanzanyalı öğrenciyi niye alayım, tanımıyorum etmiyorum’ derlerdi. Şimdi durum tam tersi. Uluslararası öğrenciler her yurtta, gerek devlet gerekse özel yurtlarda kalacak yer bulabiliyorlar. Yine geçmişte öğrencilerimiz yüksek lisans ve doktora yapıp evli olan öğrencilerimiz ev bulmakta çok zorlanırlardı. Ben şahsen ve kurumumuzda çalışan arkadaşların tamamı çok sayıda kardeşlerimize kefil olduk gittik evleri tuttuk. Şu an böyle bir durum yok çünkü vatandaş da artık öğrencileri tanıdığı için çok rahat bir şekilde evini kiraya verebiliyor. Yaptığımız çalışmalar sayesinde uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye adaptasyonları artmış oluyor, yani muhatap bulmuş oluyorlar. Durumlarının her alanda iyileşmesi için gayret ediyoruz.”

3

‘Biz bir milletiz’

Bolat, konuşmasını birlik ve beraberlik mesajıyla sona erdirdi:

“Biz bir milletiz. Biz yaptığımız tüm çalışmaları bunun için yapıyoruz, biz dünyanın her tarafından gelen insanlık ailesinden bir milletiz. Müslüman olarak aynı dine inanan bir milletiz. Bunu ortaya çıkarmak için de  UDEF öğrenci buluşmalarına devam ediyor. Tüm dostlarımızı çalışmalarımıza ve faliyetlerimize davet ediyorum, bekliyorum.”

Read Previous

Kosova’da örgütlü suçla büyük mücadele

Read Next

Gaziantep’te bombalı saldırı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *