Yunus Emre Enstitüsü ile Hayrat Vakfı iş birliğinde çevirimiçi gerçekleştirilen Osmanlı Türkçesi Kursunun sertifika töreni düzenlendi.
Tarık EMİN / TİMEBALKAN
Yunus Emre Enstitüsü ile Hayrat Vakfı iş birliğinde uzaktan eğitim modeliyle çevirimiçi gerçekleştirilen Osmanlı Türkçesi Kursunun 1. dönem sertifika töreni düzenlendi.
Başkent Üsküp’teki bir otelde düzenlenen törene Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, Hayrat Balkan Vakfı Temsilcisi Emre Aracı, Kosova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Ülker, Yunus Emre Enstitüsü’nün bölge müdürleri, Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Zekiriya Hasip ve öğrenciler katıldı.
Sertifika töreninde konuşma yapan Üsküp YEE Müdürü Serhat Kula, “Sertifika dağıtım töreni tertip ettik. Osmanlı Türkçesini hem akademik anlamda burada araştırma yapanlara hem de kendi medeniyetimizin, kendi öz kültürümüzün buradaki ibarelerini, mimaride olsun, mezar taşlarında olsun ya da kütüphanelerdeki kıymetli yazılarda çözmek, bulmak kendimizi tanımak anlamında ve bu kültürün korunması anlamında değerlendirmek üzere bu eğitimleri vermeyi devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Dünya genelinde binden fazla öğrenciye katılım ya da başarı sertifikası vereceklerini belirten Kosova YEE Müdürü Mehmet Ülker, “Pandemi dönemiyle birlikte geçmişten beri devam ettiğimiz Osmanlıca Türkçesi kursları hem biçim hem de yöntem değiştirdi ve başkanımız Şeref Ateş’in de ortaya koyduğu yeniden düşünmek, yeniden yorumlamak ilkeleri kapsamında online olarak yaptık. Dünya genelinde 45’ten fazla ülkede 2000’den fazla başvuru aldık ve birinci dönemi tamamlayıp şimdi ikinci dönemi de bitirmek üzereyiz” şeklinde konuştu.
Kosova YEE Müdürü Ülker, “Oldukça başarılı ve önemli bir etkinlik olarak değerlendiriyoruz. Medeniyet dilinin tüm dünyada öğrenilmesi ziyadesiyle mutlu ediyor.” dedi.
Hayrat Balkan Vakfı Temsilcisi Emre Aracı yaptığı konuşmada, ” Salgın dolayısıyla bütün alışkanlıklar, bütün normaller değişmesi dolayısıyla bu eğitimler için tamamen Hayrat Vakfı’nın genç ARGE ekibinin yerli ve milli imkanlarla düzenlemiş olduğu, hazırlamış olduğu ve üretmiş olduğu uzaktan eğitim platformu vasıtasıyla ve Hayrat Vakfı’nın tamamen gönüllü öğretmenleri vasıtasıyla bu kurslar toplamda 4 farklı seviyede verilmiş oldu.” ifadelerini kullandı.
Hayrat Vakfı Temsilcisi Aracı, “Bütün dünyada 1500’ün üzerinde bir katılımla ve Balkanlar’da ise 400’ün üzerinde bir katılımla kurslarımızı gerçekleştirdik. Allah’a hamd olsun, dünya genelinde yaklaşık olarak 500, Balkanlar’da ise 150, yerelde Makedonya’da ise yaklaşık 35 arkadaşımıza sertifikalarını takdim ettik. Ben bu vesileyle bu kursların düzenlenmesinde başlangıçtan beri bizlere destek olan, sevk ve idarede bize yardım eden Kosova Yunus Emre Enstitüsü’ne ve onların şahsında bütün Yunus Emre Enstitüsü ailesine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
30 kişiye katılım ve başarı belgesi takdim edildi.
Sertifika töreni, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemlerine uygun olarak gerçekleştirildi.