Bugüne kadar yaşanan en büyük nükleer felaket olarak tarihe geçen Çernobilin 30. yıldönümünde Ukrayna’da, faciada ölenler için anma etkinlikleri düzenleniyor.
30 yıl önce bugün, nükleer santraldeki dördüncü reaktörde günün erken saatlerinde ilk patlama yaşanmıştı. Ülkede günün ilk saatlerinde sirenler çalındı.
Çernobil’deki 4’üncü reaktörde meydana gelen patlama sonucu 1986 yılında geniş bir alan radyoaktif sızıntının etkisine maruz kalmıştı. Radyoaktif madde yüklü bulutlar nedeniyle farklı ülkeler de nükleer patlamanın kimyasal etkilerinden etkilemişti.
Faciada kaç kişinin öldüğü konusu hâlâ belirsizliğini korurken, olayın en başında ve kurtarma çalışmaları sırasında 30 kişinin öldüğü düşünülüyor. Birleşmiş Milletler’e göre facianın neden olduğu hastalıklar sonucuysa yaklaşık 4000 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası sivil toplum örgütü Greenpeace ise BM rakamlarının düşük olduğunu ileri sürüyor.
SSCB günlerce sakladı
SSCB’de (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) basın, günler boyunca olayı yaşandığı haliyle duyurmamıştı. Dönemin SSCB lideri Mihail Gorbaçov, faciayı 14 Mayıs’a kadar kamuoyu önünde kabul etmemişti.
Santralin çevresindeki yerleşim alanları faciadan sonra boşaltılmıştı. Çevrede hâlâ radyasyon seviyesi yüksek.
Duvar örüldü
Patlamadan sonra, radyasyon sızıntısını önlemek için patlamanın meydana geldiği reaktör ve radyoaktif yakıt biriminin olduğu yerde aceleyle duvar örülmüştü. Ancak bu geçici önlemin yerini alacak daha sağlam ve güvenli bir yapı inşa edilmesi çalışmaları sürüyor.
Uzmanlar, çalışmalar sırasında eski reaktörlerin çökmesi durumunda atmosfere yeniden radyoaktif maddenin yayılmasından korkuyor.
Çernobil santralini çevreleyen 30 kilometrelik alana giriş çıkışlar büyük ölçüde yasak.
Kaynak: Dünya Bülteni