Bulgaristan’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilen hükümet toplantısında sağlık sistemine yönelik ek finansman sağlanması kararı alındı.
Başbakan Boyko Borisov, “Sağlık sisteminin tüm potansiyelini koronavirüse karşı kullanacağız! COVID-19 ile mücadelede ek önlemlerin uygulanması için 81 milyon leva ek kaynak sağladık, acil olarak eyleme geçmek için tıbbi protokol imzalandı, aile hekimlerini de buna dahil ettik, ancak en önemlisi insanların kendilerini korumaya devam etmesi” diye konuştu.
65 milyon levaya kadar finansman tahsis edilerek hastanede bakım hizmeti sunan tıp kuruluşlarına koronavirüs hastalarına tedavi sağlama ve zamanında teşhis etme fırsatı verildi.
Sağlık Bakanı Kostadin Angelov’un açıkladığı ek tedbirler kapsamında 81 milyon levaya kadar kalan finansman miktarı Ulusal Sağlık Sigorta Fonu (NZOK) rezervinden karşılanacak.
Hastalık Tanı ve Danışmanlık Merkezlerinde COVID-19 bölümlerinin oluşturulması için 6 milyon levaya kadar finansman ve 2020 Kasım ve Aralık ayları için olağanüstü salgın durumu koşullarında aile hekimlerinin faaliyetlerinin finanse edilmesi için 10 milyon leva tahsis edilmesi kararı alındı.
Borisov, “Para var, hâlihazırda sağlandı! Bulgaristan’da hastalara sağlanacak tıbbi bakım hizmetlerinin yeniden gözden geçirilmesini istiyorum. Tam kapasite çalışın” diye emretti.
Başbakan ayrıca Sağlık Bakanından, yeni hastalara yardım etmenin bir yolu olduğu için sadece Sofya’da değil, aynı zamanda ülkenin başka yerlerinde de COVID-19 hastalığı geçiren hastalardan bağış yoluyla kan plazması alınmasına imkan verilmesini talep etti.
Her aile hekimine COVID-19 tespit edilen hastaların genel durumunu izlemeleri için 1 Kasım 2020 tarihinden geçerli olmak üzere ayda 1000 leva ek ödeme yapılacak. Bunun için NZOK’nın yedek rezervlerinden finansman sağlanacak.
Aile hekimleri, COVID-19 kayıt bilgi sistemine hastaların durumunu günlük olarak girecekler ve hastalara ziyaret sırasında veya telefonla tedavileri için hangi önlemleri almaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunacaklar. Hasta sevk işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Aile hekimleri, Ulusal Çerçeve Anlaşması ekinin imzalanması için müzakerelerde tartışılacak olan belirli semptomların varlığında hastalığın erken teşhis edilmesi için hızlı antijen testleri yapılan bir sağlık kuruluşuna sevk edebilir.
Uygulanacak diğer bir önlem, gerek başkentteki bazı Hastalık Tanı ve Danışmanlık Merkezlerinde gerekse ülkenin büyük şehirlerindeki Hastalık Tanı ve Danışmanlık Merkezlerinde COVID-19 bölümlerinin oluşturulması. Bu sürece başkentte bulunan bu tür yaklaşık 10 merkez ve ülkenin diğer yerlerinde bulunan yaklaşık 40 merkezin katılması bekleniyor.
Hastalık Tanı ve Danışmanlık Merkezlerinde oluşturulacak COVID-19 bölümlerinde çalışacak ekiplerde yer alan doktor, hemşire, görüntülü ve tanı muayenesi için iki laboratuvarcı, sağlık memuru ve teknisyenlerin maaşlarına ek olarak 1000’er leva ödeme yapılacak. Ayrıca ekibe her bir hastanın muayene edilmesi ve hastalığına tanı konulması için 10 leva ücret ödenecek.
Hastane tedavisine ihtiyaç duyduğu tespit edilen vatandaşlar, Acil Sağlık Hizmetleri Merkezinden ilgili sağlık kurumuna nakledilecek. Evde tedavi edilmesi gereken Covid-19 hastalarının durumu şimdiye kadar olduğu gibi aile hekimleri tarafından izlenecek.
Kaynak: Kircaalihaber.com