Psikoterapiye Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Gün geçtikçe psikoterapinin faydaları bilimsel olarak kanıtlanmaya devam ediyor, akabinde bireyler hem kendilerini geliştirmek için hem de günlük hayatlarındaki sorunlar için uzman yardımı almaya yöneliyor, fakat ilk başvuru yaptıkları anda kendilerini nasıl bir süreç beklediğini pek bilmedikleri oluyor. Bu yazı psikoterapiye ilgi duyanlar ve bu sürece başlamadan bilgi edinmek isteyenler için.

  1. Terapistinizin yetkinliğini sorgulamaya her zaman hakkınız vardır: Terapistinizin mezuniyetini, aldığı eğitimleri, terapi yaklaşımını, tecrübelerini, size benzer kişilerle çalışıp çalışmadığını sorgulamaya hakkınız vardır. Kişisel tavsiyeleri bir arkadaşınız da verebilir, fakat sizin bir uzman görüşüne ihtiyacınız var, bu yüzden terapistinizin alana hakim olması çok önemli.
  • Gizlilik ve mahremiyet: Terapi odasında konuşulanlar, kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında, o odanın dışına çıkmaz. Bunun iki istisnası vardır: kendinize veya başka birine zarar verme durumu olması durumda bunlar kendiniz ve toplum sağlığı için üçüncü kişilerle paylaşılmak zorundadır. Bunların dışında, sizin izniniz olmadan söyledikleriniz başka biri ile paylaşılamaz. Bu maddenin ihlali durumunda yasal işlemlere başvurma hakkınız vardır.
  • Seanslarda dakik olmak önemlidir: Bu hem terapist hem de danışanın dikkat etmesi gereken bir konu. Acil bir durum olmadıkça seanslara zamanında gelinmesi gerekir.
  • Seanslarda not alınması: Seans sırasında terapistiniz, kendisine bir hatırlatma olması için  ve terapi planlamasını yapmasında kolaylaştırıcı bir unsur olması için not olacaktır, bu terapinin bir parçasıdır fakat bundan rahatsızlık duyuyorsanız bunu belirtebilirsiniz. Aynı şekilde notlar da üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
  • Terapistiniz sizi yargılamadan dinler: Yıllardır terapistlerin eğitiminde üstünde sürekli durulan bir konu yargılamadan dinlemek, danışana objektif bakmaktır. Bu yüzden söylediklerinizde çekince duymanıza gerek yoktur. ‘Nasıl böyle bir şey yapabilirsin?’ veya ‘ne kadar saçma bir düşünce’ bunun gibi tümceleri bir arkadaşınız veya aile bireyiniz size söyleyebilir fakat terapistinizin hakkınızda böyle düşünmesi söz konusu değil.

Özetle psikoterapi sürecinin genel kuralları bu şekilde yürür. Terapi gidişatı ise terapistiniz yaklaşımına göre değişir. Bazı yaklaşımda seanslar yıllar sürebilir bazılarında ise iki ay sonrasında seanslarınız sona erebilir. Bunun gibi detaylar hakkında terapistiniz ilk seansta sizi bilgilendirecektir. Kendinizi olduğunuz gibi tanımadığınız birine açmanız kolay bir şey değildir, bu yüzden karşınızdaki kişiye güvenmeniz çok önemli. Bunun için de kafanıza takılan herhangi bir soruyu terapistinize sormakta özgürsünüz.

Kendinize ve zihninize iyi bakın.

Read Previous

Koronavirüs salgını K. Makedonya pasaportunu güçlendirdi

Read Next

Yunanistan’a kaçmaya çalışan iki terör şüphelisi yakalandı